LIVE TEXT. GALERIE FOTO. Confruntări dramatice la Kiev: forţele de ordine trag cu MUNIŢIE DE RĂZBOI. Peste 80 de morţi

Peste 80 de morţi şi sute de răniţi este bilanţul sângeros al violenţelor produse astăzi până la ora 21.00 la Kiev, potrivit surselor medicale citate de CNN, însă numărul victimelor ar putea fi unul de proporţii peste noapte. Forţele de ordine au intervenit brutal pentru a dispersa manifestanţii din Euromaidanul de la Kiev chiar şi în ziua de Doliu Naţional decretată de preşedintele Ianukovici pentru cei 26 de morţi (civili, poliţişti şi un jurnalist) ucişi în ultimele două zile. Însă de data aceasta folosesc muniţie de război, aşa cum arată imaginile difuzate de Realitatea Tv: se observă trupele de ordine care folosesc puşti de asalt Kalaşnikov. Din motive de securitate, miniştrii de Externe din UE au părăsit Kievul. Clădirea Parlamentului a fost evacuată. Amintim că preşedintele Traian Băsescu a anunţat aseară că România este pregătită să preia imigranţi ucraineni. 

Imagini REUTERS, AICI. Din decenţă pentru cei care şi-au pierdut viaţa NU PUBLICĂM imagini cu trupuri neînsufleţite. 

ranit, protest, kiev, ucraina

Ora 21.30: MAE a emis o alertă pentru români: Evitaţi orice deplasare în Ucraina!

Ora 21.20: Barack Obama l-a acuzat, joi, pe Vladimir Putin că încalcă libertățile fundamentale ale popoarelor ucrainean și sirian, criticând sprijinul Rusiei pentru represiunile violente din Ucraina și Siria și cerând totodată formarea un guvern de tranziție la Kiev, relatează cotidianul The Guardian, în ediția sa electronică.

În cadrul unei conferințe de presă comune a liderilor nord-americani de la Toluca (Mexic), președintele Obama l-a avertizat pe omologul său rus să nu considere cele două state (Ucraina și Siria) “drept o tablă de șah a războiului rece”, arătând  că “SUA se află de partea oamenilor”.

“Avem, în situația de față, o țară care a fost, în mod clar, subordonată Rusiei, altă țară al cărei guvern este susținut în prezent de Rusia și unde poporul are în mod cert o părere și o viziune diferită pentru țara lor”, a afirmat președintele american.

Ora 21.10: UE a decis să îngheţe conturile liderilor ucraineni şi să adopte sancţiuni individuale asupra celor responsabili de violenţe. “Miniștrii de externe din UE au convenit, la Bruxelles, să blocheze vizele și să le înghețe conturile acelora care au mâinile ‘pătate de sânge’ în Ucraina”, a anunțat șefa diplomației italiene, Emma Bonino, la încheierea unei reuniuni de criză.

“Am luat decizia, în strânsă coordonare cu cei trei miniștri care negociază la Kiev, să acționăm foarte rapid, în următoarele ore, pentru a-i priva de vize și pentru a le îngheța conturile celor care sunt pătați de sânge”, a adăugat ea.

Ora 21.05: Ianukovici este de acord cu alegeri anticipate, transmite AFP. “S-a convenit cu Ianukovici ca alegeri prezidențiale și parlamentare să aibă loc în acest an și un guvern de unitate națională să fie creat în următoarele zece zile”, a declarat presei prim-ministrul polonez Donald Tusk. 

Ora 21.00: Se aşteaptă o intervenţie în forţă a trupelor speciale, iar la spitalul de campanie amenajat la parterul Hotelului Ucraina au fost aduse mese de operaţie, aparate de monitorizare a stării de sănătate a răniţilor, medicamente. În acest moment sunt sunt rezolvate urgenţele medicale, apoi trimise la spital.

Sosesc în continuare jurnalişti din toate colţurile lumii pentru a transmite de la faţa locului.  

ucraina, protest, kiev

Ora 20.10: Un jurnalist ucrainean a fost ucis astăzi la Kiev, după ce un altul a fost omorât ieri.

Ora 20.00: Medicii din “spitalul” improvizat în holul hotelului jurnaliştilor au încheiat certificate de deces pentru cei morţi în urma rănilor grave sau aduşi deja fără suflare şi au decis să evacueze trupurile lor, transmite reporterul Realitatea.

În prezent se spală urmele de sânge şi se dezinfectează spaţiul pentru a putea fi primiţi şi îngrijiţi alţi posibili răniţi în această noapte.

protest, ucraina, kiev 13

Ora 19.15: Autorităţile municipale de la Kiev anunţă, într-un comunicat, că la serviciul de medicină judiciară se află deja 67 de cadavre, precizând că este vorba numai despre manifestanți aduşi începând de marţi.

La Hotel Ucraina, unde sunt cazaţi jurnaliştii străini, se mai află în morga improvizată de la parter 16 cadavre. 

Până ieri fuseseră ucise 26 de persoane, din care 9 poliţişti.

Din date neoficiale numărul celor omorâţi depăşeşte 100. 

protest kiev, ucraina 18

Ora 19.10: Casa Albă cere Armatei să nu intervină în conflict.

Ora 19.oo: Ministrul de Interne din Ucraina a dat permisiune Armatei să tragă. Reuters relatează că militarii vor fi înarmaţi în perioada următoare. Însă şi până acum forţele de ordine au tras cu arme letale, pistoale,  iar lunetiştii au avut arme Kalaşnikov, automate, cu care au tran în protestatari.

Lucrurile se îndreaptă către ce e mai rău, pe întuneric.

protest, kiev, ucraina

Ora 18.10: Manifestanţii susţin că au fost ucise până la această oră cel puţin 100 de persoane, dar cifrele nu au fost confirmate oficial.

Alexei Iarosevski, corespondent al Russia Tuday: “Nu există niciun fel de armistiţiu”.

Medicii de la hotelul jurnaliştilor nu vor să dea cele 17 trupuri neînsufleţite pe care le ţin în morga improvizată de teamă ca autorităţile să nu falsifice certificatele de deces, pe care trebuie să scrie “moarte prin împuşcare”.

Răniţilor aduşi la hotel nu li se poate asigura asistenţă medicală specială. Practic, medicii de aici nu pot decât să panseze rănile de la mâini şi picioare, dacă sunt împuşcături în plămâni sau alte organe vitale moartea este sigură – cum s-a întâmplat în cazul celor 17.

Zecile de mii de manifestanţi care cer demisia lui Ianukovici au revenit în piaţă dar grupuri de demonstranţi se află peste tot în centrul Kievului.

protest, ucraina, kiev, euromaidan

Ora 18.00: “Manifestanții au capturat 67 de polițiști (miliţieni) la Kiev. Nu cunoaștem starea lor de sănătate și soarta lor”, a informat joi Ministerul de Interne al Ucrainei, potrivit AFP și EFE.

Potrivit acestuia, “pentru eliberarea colegilor lor, forțele de ordine au dreptul de a folosi toate mijloacele permise de lege, inclusiv armele”.

kiev, arme, protest, ucraina

Ora 17.50: Putin va trimite astăzi un emisar în Ucraina, la cererea lui Ianukovici, pentru a încerca să medieze discuțiile dintre Guvern și Opoziție, a anunțat joi agenția RIA Novosti, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al președintelui rus, relatează Reuters.

“Putin a decis să-l trimită pe delegatul pentru drepturile omului Vladimir Lukin în această misiune”, a afirmat el, adăugând că preşedintele Rusiei “nu se amestecă în afacerile interne” ale Ucrainei și “nu dă sfaturi” omologului său ucrainean în privința reglementării situației din această țară.

El a mai arătat că “președintele Putin consideră că toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina revine extremiștilor”, subliniind că “Moscova a susținut și susține dialogul cu toate forțele politice civilizate din Ucraina”.

Opoziţia ucraineană susţine însă că lunetiştii sunt agenţi trimişi de Rusia care execută manifestanţi unul câte unul, de câteva zile.

protest ucraina, kiev 4

Ora 17.40: Întâlnirea dintre Ianukovici cu cei 3 miniştri de Externe din UE s-a încheiat după 5 ore fără ca vreunul dintre ei să facă declaraţii. 

Ora 17.05: Reuters informează că numărul morţilor a trecut de 50.

Ora 17.00:MAE: “Deocamdată nu există elemente care să conducă la opțiunea de a lua în calcul retragerea personalului diplomatic românesc de la Kiev. În funcție de evoluția situației va fi reevaluată și această posibilitate. Ambasada României de la Kiev, inclusiv secția consulară, își desfășoară activitatea în condiții de cvasi-normalitate, fiind situate la o distanță relativ sigură (circa 1,5 km) de zona în care au loc manifestațiile de protest”. 

protest ucraina, kiev 8

Ora 16.20: Prima reacţie a lui Ponta despre Ucraina: “România susţine în totalitate şi va aplica toate deciziile UE şi NATO privind Ucraina, inclusiv sancţiuni. Tot ce se decide astăzi la Bruxelles – ministrul de externe Titus Corlăţean este acolo – suntem de acord. Şi preşedintele Băsescu, şi Parlamentul dacă va fi întrebat, şi eu ca prim-ministru vorbim cu o singură voce.

Anterior, Traian Băsescu a precizat că, având în vedere escaladarea conflictelor, “singura soluţie de revenire la un parcurs democratic al Ucrainei este satisfacerea integrală a revendicărilor Opoziţiei şi organizarea de alegeri anticipate la toate nivelurile”.

Însă este greu de crezut că Ianukovici va renunţa atât de uşor la putere. Copil de mineri rămas orfan, Ianukovici  a fost recrutat de KGB şi nu ascultă decât de Moscova.

protest, ucraina, kiev 1

Ora 16.00: “Nu ieşim din cameră de teamă să nu fim împuşcaţi”, relatează echipa de jurnalişti de la Russia Today – publicaţia lui Putin de la Moscova venită să transmită în direct imagini din Piaţa Independenţei. Geamul camerei lor a fost spart de un lunetist.

ranit, kiev, protest, ucraina

Ora 15.50: Întâlnirea dintre Ianukovici şi cei 3 miniştri de Externe ai UE a intrat în a 4-a oră.

protest ucraina, kiev 6

Ora 15:15 – Ministrul rus de Externe: Forţe extremiste încearcă să declanşeze un război civil în Ucraina. “Moscova susţine dialogul între autorităţile ucrainene şi opoziţie pentru gestionarea crizei şi pentru combaterea împreună a forţelor extremiste şi radicale care încearcă să declanşeze un război civil”, a declarat Lavrov.

ranit, protest, kiev, ucraina 2

Ministerul de Interne a anunţat că 29 de poliţişti au fost răniţi şi unul a fost ucis.

Ora 15.05. Forţele de securitate pot folosi armele de foc pentru “autoapărare”, anunţă Ministerul de Interne de la Kiev

protest ucraina, kiev 12

Ora 15.00: Numai în hotelul jurnaliştilor sunt 15 persoane decedate – civili – ucise cu arme de foc, transmite jurnalistul Realitatea aflat la faţa locului. 

protest ucraina, kiev 5

Protestatarii au reuşit să reocupe Euromaidanul, deplasându-se în grupuri compacte, ţinându-se de mână, iar trupele speciale Berkut s-au repliat pe străzile adiacente.

protest, ucraina, kiev 3

Ora 14.40: Pe fondul degradării accentuate a situaţiei la Kiev, autorităţile au luat decizia evacuării administraţiei prezidenţiale şi a agenţiei oficiale de presă Ukrinform, informează ITAR-TASS.

arme, kiev, protest, ucraina

Ora 14.34: Primarul Kievului a demisionat din partidul lui Ianukovici şi a deschis transportul public la metrou. Practic, metroul este pus la dispoziţia tuturor celor care doresc să circule în Kiev.

Ora 14.30: Practic, intervenţia în forţă a trupelor speciale a eşuat şi acum au loc lupte de stradă în grupuri mici. Sunt două tipuri de oameni de intervenţie: trupele speciale Berkut şi miliţieni obişnuiţi. Din rândul acestora din urmă au fost “capturaţi” circa 50 – mai precis ei s-au predat în momenul în care protestatarii au ocupat clădirile unor instituţii publice importante din Kiev.

Ora 14.24: Al Jazeera difuzează imagini cu numeroase trupuri căzute pe străzi. Nu se ştie dacă sunt şi răniţi sau numai morţi. Cert este că atacurile armate au depăşit zona Pieţei Independenţei – Euromaidanul – cu câţiva kilometri. 

Ora 14.20: Zece vagoane cu soldaţi au fost oprite la intrarea în Kiev de protestatari i care s-au aşezat pe calea ferată, transmite BBC.

Ora 14: Numărul morţilor a ajuns la 50, potrivit medicului care coordonează operaţiunile de salvare din Piaţa Independenţei – Euromaidanul.

La hotelul unde sunt cazaţi jurnaliştii au fost aduse şi cadavrele, odată cu răniţii foarte grav – 16 persoane, astfel că parterul clădirii s-a transformat în spital de campanie iar în faţa hotelului este “amenajată” morga, transmite reporterul Realitatea. Din păcate, o parte dintre răniţii foarte grav au murit, în urma hemoragiilor puternice.

Practic, protestatarii au înţeles că presa este cea mai importantă instituţie la această oră.

După starea de urgenţă ar putea fi decretată şi starea de necesitate, care va limita accesul oamenilor, mai anunţă reporterul român.

Ora 13.40: Premierul Victor Ponta a susţinut o conferinţă de presă la Palatul Victoria dar nu a făcut nicio referire la poziţia României faţă de violenţele din Ucraina.

Ora 13.35: Opoziția denunță “o provocare deliberată” a puterii împotriva manifestanților pașnici. “Reluarea confruntărilor pe Maidan în timpul armistițiului anunțat este o provocare deliberată a puterii”, în timp ce miniștrii de externe din Franța, Germania și Polonia se află la Kiev, în încercarea de a găsi o soluție la criza gravă din Ucraina, arată liderii opoziției, într-un comunicat.

Ora 13.30: Ministrul ucrainean de Interne a făcut apel la locuitorii Kievului să rămână la domiciliile lor din cauza prezenței unor “elemente radicale înarmate” pe străzile capitalei ucrainene, unde au loc tiruri susţinute cu gloanţe reale.

“În acest moment, este mai bine să fie limitate deplasările cu maşina particulară şi să nu se iasă pe stradă. Sunt oameni cu intenţii agresive pe străzile din Kiev”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Amintim că transportul public de suprafaţă şi metroul au fost sistate.

Totodată, trenurile dintre Liov şi Kiev, ca să nu mai vină protestatari din ţară

Ora 12.30: Ianukovici va decreta starea de urgenţă, ceea ce înseamnă că Armata va fi scoasă în stradă, transmit agenţiile de ştiri.

Ora 13.20: Toţi miniştrii de Externe din UE se vor întâlni în această seară la Bruxelles. Până acum nici ministrul român de Externe Titus Corlăţean, nici premierul Victor Ponta nu şi-au exprimat o poziţie. 

Ora 13.15: Ianukovici se întâlneşte cu cei 3 miniştri de Externe trimişi de Germania, Polonia şi Franţa.

Ora 13.00: În holul hotelului jurnaliştilor au sosit medici specializaţi – unii chirurgi – care încearcă să le salveze vieţile celor răniţi. Cinci dintre ei au hemoragii care nu pot fi oprite, transmite corespondentul Realitatea.

În faţa hotelului sunt 15 cadavre. Cei ucişi au fost împuşcaţi au fost ţinţi în cap şi în părţile vitale.

Sunt însă şi poliţişti omorâţi – cu obiecte de metal – de către protestatari.

Numărul răniţilor a ajuns la 450 şi, neoficial, la peste 1.000.

Este periculos şi pentru jurnaliştii care se află cazaţi în camera de hotel – foarte mulţi sosiţi ieri. Sunt jurnalişti de război şi spun că situaţia de la Kiev este mult mai periculoasă şi nu se compară cu celelalte teatre de război – cum ar fi Irak sau Afganistan -, deoarece acolo exista pentru ei protecţie din partea Armatei, mai relatează reporterul Realitatea.

Situaţia s-a mai calmat, dar protestatarii îşi refac baricadele, iar după lăsarea întunericului violenţele ar putea escalada din nou. 

Imaginile difuzate la Kiev reamintesc despre masacrul de acum 25 de ani din România, în Decembrie 1989, când a căzut regimul Ceauşescu şi se vorbea tot despre terorişti – pretextul preşedintelui Ianukovici de a ordona astăzi “operaţiunea antiteroristă”.

NATO amenință Ucraina că va pune în discuție cooperarea cu această țară în cazul în care Armata va interveni împotriva protestatarilor opoziției, informează France Presse.

“Fac apel către guvernul ucrainean pentru a evita orice nouă violență”, declară un comunicat al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, după confruntările și asaltul poliției împotriva manifestanților din centrul Kievului.

Ianukovici l-a schimbat din funcţie pe șeful Statului Major, Volodimir Zamana, comandantul Armatei – care afirmase anterior că “nimeni nu are dreptul să folosească forțele armate pentru a restrânge drepturile cetățenilor” – cu amiralul Iuri Ilin în funcția de șef al Statului Major și comandant al Armatei, potrivit textului unui decret publicat pe site-ul președinției.

Numirea s-a produs odată cu lansarea unei operațiuni “antiteroriste” care acordă puteri extinse militarilor.

Potrivit Reuters, care îl citează pe fotograful Vasili Fedosenko, 15 cadavre zac acoperite de pături în zona Pieței Independenței. Fotograful a relatat că a văzut 6 oameni morți în partea de nord-vest a pieței, apoi la puțin timp a văzut alți 4 în cealaltă parte a Maidanului şi 5 cadavre în fața hotelului “Ukraina” din apropierea Pieței Independenței.

Sediul Guvernului de la Kiev a fost evacuat.

O echipă a Russia Today – de la Moscova, interfaţă a lui Putin – a fost împuşcată de lunetişti. Un jurnalist a fost rănit şi altul a fost salvat de vesta antiglonţ.

Unii sportivi se retrag de la Soci, unde se desfăşoară Jocurile Olimpice de Iarnă. Jumătate dintre sportivii ucraineni au plecat deja – potrivit Comitetului Olimpic Sportiv.

Hotelul Ucraina, din centrul Kievului – denumit Hotelul jurnaliştilor – a fost transformat în spital: la parter sunt cazaţi răniţii – imaginile difuzate sunt şocante, de aceea au şi fost difuzate alb-negru.

De trei zile s-au folosit non-stop tunuri cu apă, relatează reporterul Realitatea Tv.

Sediul Parlamentului a fost evacuat de urgenţă, scrie Russia Today.

Sunt anunţate trupe înarmate care se îndreaptă spre Kiev.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.