Şpaga invincibilă: Învăţătoarea Blându a contestat în instanţă decizia de concediere

Învăţătoarea Dana Blându, concediată de la Şcoala 10 din Bucureşti în urma acuzaţiilor potrivit cărora a cerut părinţilor bani pentru cadourile de Crăciun, a constestat în instanţă decizia luată în cazul său de unitatatea de învăţământ. Deocamdată ea nu va reveni la catedră, dar în cazul unei sentinţe definitive favorabile ei scenariul nu este exclus. Ministerul Educaţiei lasă totul pe seama anchetatorilor şi dă vina pe legislaţie, fără ca ministrul Remus Pricopie, proaspăt intrat în PSD, să iniţieze vreun proiect de act normativ în toată această perioadă de scandal cu şpaga din şcoli. Este evidentă complicitatea ministerului cu cadrele didactice în această problemă pe care nu a reuşit niciun ministru să o ţină în frâu, iar motivele sunt salariile pe care nu le vor primi mărite decât câteva zeci de mii de debutaţi alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul acesta.   

Contestaţia depusă de învăţătoarea Dana Blându împotriva deciziei de desfacere disciplinară a contractului de muncă, luată în 10 ianuarie de Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 “Maria Rosetti” din Bucureşti, a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti în 11 februarie, la câteva zile după ce poliţiştii Secţiei 6 au propus neînceperea urmăririi penale pentru primire de foloase necuvenite în cazul său.

Înregistrările video nu sunt considerate probe iar de altele părinţii nu dispun. Ba, mai mult, părinţii au mai fost şi trambalaţi pe la Poliţie, pentru audieri.

Astfel, dosarul învăţătoarei Dana Blându a ajuns la procuratură cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale (NUP): principala acuzaţie, primirea de foloase necuvenite, nu poate fi demonstrată.

Acum, dosarul “a intrat în circuitul administrativ”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 2, procurorul Călin Dumbrăveanu. Va mai trece un timp până  se va decide dacă va fi deschis dosar penal pe numele învăţătoarei şi dacă aceasta va fi trimisă în judecată.

Captivii unui sistem mafiot tolerat de Ministerul Educaţiei

Anchetele în acest caz au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi învăţătoarea Blându, aceasta cerând bani pentru cadouri.

“Astea-s cadourile voastre? Am sunat, mai vine ceva, nu mai vine… Atât vă reprezintă? Nu sunteţi cartofi, nu sunteţi oi să vă învăţ! (…) Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Şi am întrebat cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Şi cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?”, le spunea învăţătoarea părinţilor.

Pricopie: Este caz izolat

Atât reprezentanţii ISMB, cât şi ministrul Pricopie susţin că e „este un caz izolat” – acesta şi încă vreo câteva reclamate de puţinii părinţi curajoşi şi, iată, chiar naivi -, dar tolerează şpăgile şi evaziunea din şcoli şi grădiniţe. Iar părinţii ştiu prea bine că nu au cale de scăpare.

O fi atât de greu să scrii negru pe alb, într-un Ordin de ministru, că SUNT INTERZISE: fondul clasei, fondul şcolii şi cadourile de Crăciun, Paşti, 1 şi 8 Martie pentru învăţătoare şi profesoare, directoare, femei de serviciu şi paznici – plus zilele de naştere ale dascălilor?

Şpaga se predă la clasă

Toate aceste zile speciale sunt prilej pentru învăţătoare şi profesorii diriginţi să pretindă cu neruşinare tot mai mulţi bani de la nişte părinţi cu salarii la fel de mici. Pentru aceste sume strânse cu mâinile elevilor nu se taie niciodată chitanţă.

Degeaba am înfiinţat Direcţia Naţională Anticorupţie la Ministerul Public şi Direcţia Generală Anticorupţie în MAI dacă şpaga se predă la clasă, încă de la clasa I sau chiar grupa pregătitoare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.