Spania aplica ce am facut noi acum 2 ani: a majorat TVA de la 18 la 21% si a taiat bonusurile functionarilor

Spania a aprobat, vineri, noi masuri de austeritate, anuntate deja de premierul Mariano Rajoy, pentru a putea face economii de 65 de miliarde de euro pana in 2015. Astfel, Guvernul spaniol a decis majorarea TVA de la 18% la 21%, respectiv de la 8% la 10% pentru diferite produse si servicii, incepand cu 1 septembrie, pentru a nu afecta astfel sectorul turistic in sezonul estival. Anuntul a fost facut de ministrul spaniol al finantelor, Cristobal Montoro, la finalul sedintei Executivului. Alte masuri sunt taierile bonusurilor din administratia publica. Amintim ca decizii asemenatoare au fost anuntate in luna mai acum 2 ani de presedintele Traian Basescu si aplicate de Guvernul Boc.

Odata cu majorarea TVA se va schimba si baza de impozitare la unele produse si servicii, astfel ca, in unele cazuri, acestea vor fi taxate diferit. Concomitent cu cresterea TVA, a mai anuntat Montoro, statul va aplica si o reducere a cotizatiilor la serviciile de asigurari sociale, cu cate un punct procentual in 2013, respectiv 2014.

In privinta celorlalte masuri anuntate de seful executivului, si care se refera la impozitele percepute la cumpararea de locuinte, Cristobal Montoro a precizat ca se va plati in continuare 4% TVA la cumparare, insa numai pana la 31 decembrie 2012.

De la 1 ianuarie 2013 se elimina, potrivit dispozitiilor Guvernului, si deducerea din impozitul pe venit, la cumpararea de locuinte.

Si Montoro, si Rajoy au precizat ca Guvernul nu are de ales pentru a spori incasarile la buget. “Este obligatoriu, din cauza circumstantelor, a recomandarilor europene si a obligatiei de a reduce deficitul public. (…) Nu avem ce face”, a mai spus ministrul spaniol al Finantelor.

El a recunoscut, la fel ca premierul, ca Partidul Popular a castigat alegerile cu promisiunea scaderii impozitelor, dar “le vom scadea cand vom putea”. “La anul va exista o reducere a contributiilor la asigurarile sociale”, a promis Montoro.

Bonusuri taiate in administratia publica

Cat despre taierile din administratia publica, acestea se refera la bonusul de Craciun, echivalentul a inca unui salariu.

Aceste noi masuri de austeritate in sectorul public au provocat inca de la anuntarea lor proteste de strada ale functionarilor publici, care acuza ca din 2010 li s-au scazut salariile cu o medie de 5%, dupa care le-au fost inghetate. In acelasi timp, li s-a extins orarul de lucru la 37 de ore si jumatate pe saptamana.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.