UPDATE! Sperietoarea DIASPORA, sprijin pentru Kovesi-DNA: Legea amnistiei şi graţierii a picat. Liber la arestarea deputaţilor Diniţă, Adam şi Roşca

Un început promiţător pentru Camera Deputaţilor, în şedinţa de plen de astăzi: proiectul Legii amnistiei şi graţierii a fost introdus pe ordinea de zi şi respins cu 293 de voturi din 295 (un vot a fost „împotrivă” şi o abţinere), după ce timp de 9 luni a fost ţinută la sertar. Deputaţii au aprobat şi încuviinţarea arestării preventive pentru deputaţii Ioan Adam – PSD, Ion Diniţă – PC şi Mircea Roşca – PNL.

UPDATE 19 noiembrie: Senatorii au încuviinţat, la scor strâns (72 de voturi „pentru”, 62 „împotrivă” şi o abţinere), începerea urmăririi penale a vicepreşedintei PSD Ecaterina Andronescu, şi cu 77 de voturi “pentru” şi 51 “împotrivă”, un vot fiind anulat, cercetarea penală a lui Miki Şpagă.

Semnalul pe care PSD a vrut să-l dea – acela că se curăţă de corupţi – a fost anihilat de propriii senatori, care au votat împotriva solicitării DNA. 

Senatul a tărăgănat timp de 2 luni luarea unei decizii în privinţa protejatei “Cati”, sperând că Ponta va ieşi Preşedintele României şi va muşamaliza cazul. 

„Mesajul dat de stradă la alegerile din 16 noiembrie este că dacă suntem duplicitari nu facem nimic”, a argumentat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei, de la microfon.

UPDATE: Senatul a amânat pe mâine votul pentru încuviinţarea urmăririi penale a Ecaterinei Andronescu şi Şerban Mihăilescu. Numai că premierul Victor Ponta va fi plecat în concediu şi nu va mai putea răspunde de ce nu şi-a onorat promisiunea. 

Cel mai probabil, aceştia nu vor fi niciodată cercetaţi de procurorii DNA, deoarece Senatul se va opune aşa cum s-a procedat în Parlament cu toţi senatorii şi deputaţii foşti sau actuali miniştri: Chiţoiu, Dobre, Vosganian şi Borbely.

La Senat, Comisia juridică a dat aviz pozitiv – cu 8 voturi “pentru”, unul “împotrivă” și o abținere – începerii urmăririi penale a Ecaterinei Andronescu şi Şerban Mihăilescu – ambii de la PSD – în dosarul Microsoft, după amânări repetate din 25 septembrie. Votul în ălen urmează a fi dat tot astăzi.

Mai rămân însă 4 cazuri nerezolvate în Parlament: foştii miniştri Varujan Vosganian – senator – şi Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre, şi Daniel Chiţoiu – deputaţi – au scăpat de urmărirea penală, pentru că Legea răspunderii ministeriale îi inexorează de orice vină dacă DNA nu primeşte încuviinţare de la Camera din care aceştia fac parte. Atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor au votat împotrivă iar ei au scăpat de cercetarea penală.

Ei vor intra în conflict deschis cu ceilalţi parlamentari trimişi în judecată, care au făcut mai multe sacrificii pentru partid, pe vremea când nu erau miniştri – cum este cazul vicepremierului Liviu Dragnea, judecat pentru fraudarea votului la referendumul din 2012.

De asemenea, dacă Miki Şpagă şi Cati Andronescu vor fi daţi pe mâna procurorilor, prin avizul ce urmează a fi dat mâine în plenul Senatului, ei vor fi discriminaţi la fel ca Dragnea, în timp ce Chiţoiu, Vosganian şi Dobre – pentru că dosarul lui Borbely s-a închis între timp – vor rămâne „băieţii deştepţi” din Parlament.

Tot astăzi, Senatorul PNL Akos Mora a demisionat din funcție, la 1 an şi o lună de la sentinţa definitivă de incompatibilitate pronunţată de ÎCCJ împotriva lui. Senatul a luat act de vacantarea postului, cu 65 de voturi “pentru”, 5 “împotrivă” și 3 abțineri.

Au fost vacantate şi mandatele de senator ale lui Sorin Roşca Stănescu – aflat în închisoare, în urma condamnării definitive la 2 ani – şi Cosmin Nicula, numit vicepreşedinte al Curţii de Conturi.

În Parlament sunt 35 de penali: 22 de deputaţi şi 13 senatori, pentru care liderul PSD, Victor Ponta, promite că se va da curs tuturor solicitărilor DNA, ceea ce reprezintă un mare succes al procurorului-şef Laura Codruţa Kovesi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.