Stelian Tănase, demis de la şefia TVR. Irina Radu preia interimatul

Plenul Parlamentului a respins astăzi, cu 115 voturi „pentru” şi 220 de voturi „împotrivă”, Raportul de activitate al TVR pe 2014, astfel că, potrivit legii, Consiliul de Administraţie şi preşedintele director general al TVR Stelian Tănase se consideră demişi.

Tănase a fost numit mai întâi interimar, în decembrie 2013, şi a cerut în repetate rânduri majorarea taxei tv plătită de toţi românii, ca unică soluţie de “salvare” a televiziunii publice, care era înglodată în datorii: 425 de milioane de lei, în 30 iunie 2012.

În 21 iulie anul acesta, ANAF a pus sechestru pe conturile TVR, a cărei datorie publică ajunsese, conform Curții de Conturi, la 652,012 milioane de lei (peste 146,539 mil. euro). TVR nu a respectat obligațiile de plată asumate prin memorandumul semnat cu ANAF în anul 2012.

Amintim că, la 1 septembrie 2012, Guvernul Ponta a eşalonat pe 7 ani datoriile fiscale ale tuturor contribuabililor care aveau de plătit peste 300 de milioane de lei la bugetul de stat. Decizia a fost luată pentru a salva primii 3 mari datornici: TVR, CFR Marfă şi CFR SA (datorii de 2.304 mil lei). Dacă măsura li s-ar fi aplicat numai lor, Guvernul ar fi fost acuzat că le acordă regim preferenţial.

Interimat pe 6 luni

În locul lui Stelian Tănase a fost numită preşedinte interimar al TVR Irina Radu, cu 231 voturi “pentru” şi doar 3 voturi “împotrivă”, în condiţiile în care PNL nu a participat la vot. Interimatul va fi aigurat pe o perioadă de maxim 6 luni.

“În perioada imediat următoare trebuie să ne asigurăm că toţi colegii din TVR îşi vor lua salariile şi că telespectatorii vor continua să vadă emisiuni la televizor. (…) Nu mă satisfac emisiunile din acest moment şi nu numai din cauza noastră şi a colegilor noştri, ci şi din motive financiare. (…) Atâta minunăţii se spun încât vreau să mă asigur de corectitudine. (…) S-au dat şi lucruri incorecte până acum, şi nu vorbesc de anul acesta, de-a lungul timpului. Aceste greşeli s-au făcut atât din punct de vedere politic, cât şi jurnalistic”, a declarat Irina Radu.

“Trebuie să fim ceea ce aşteaptă lumea de la noi”, a adăugat ea, cu precizarea că se referă la telespectatori şi mai puţin la politicieni.

De asemenea, ea a precizat că, în acest moment, primul pas va fi alegerea unei echipe.

Cine este Irina Radu

Irina Radu s-a angajat în TVR în anul 1990, după doi ani de presă scrisă la Monitorul de Iaşi. Mai întâi a apărut la TVR Iasi ca prezentatoare, apoi a venit la TVR Bucureşti, unde a ajuns până în funcţia de director: director de Evenimente Speciale, director interimar al canalului TVR 2 pentru o scurtă perioadă, director al canalului TVR 1 din 2004 până în 2006 şi director de programe din 2013 până în prezent.

Între 1998 şi 2002 a fost membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române.

În 2000 şi 2001 a fost producător general al Festivalului Cerbul de Aur, iar în 2003, 2004 şi 2005 a fost directorul festivalului.

În octombrie 2006, Irina Radu a părăsit TVR şi început colaborarea cu Kanal D, imediat ce trustul turcesc Dogan Media International a intrat pe piaţa de televiziune din România. În august 2009 ea a părăsit funcţia de director de producţie al televiziunii Kanal D, pentru a-şi deschide propria firmă de media.

La începutul anului 2010, Irina Radu a devenit manager general al Intact Production, casa de producţii a trustului de media “Intact” al lui Dan Voiculescu. A plecat după mai puţin de un an, iar în 2012 a revenit în TVR.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.