Străinii au cheltuit în România peste 2,2 miliarde lei în S1, majoritatea pentru expoziţii şi conferinţe

Numărul străinilor cazați în structurile de primire turistică colective din România a fost de 840.000 în primul semestru (S1) din 2014 iar totalul cheltuielilor efectuate de aceștia a depășit 2,203 miliarde lei, însă principalul motiv nu a fost turismul, ci afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (62,1% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 69,4% din total, potrivit datelor publicate astăzi de INS.

Călătoriile în scop particular – vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activități – a fost motivul sejurului petrecut de 37,9% dintre nerezidenții din ţara noastră, cheltuielile acestora reprezentând 30,6% din total.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,3% iar cele pentru cumpărături, de 12,0%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 34,9% au fost cele pentru alimente și băuturi iar 33,6%, pentru cadouri și suveniruri.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cele pentru accesul în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 64,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 41,0% si-au organizat sejurul prin agenții de turism iar 33,5% și-au organizat singuri sejurul.

Avionul, preferat

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul (77,4% din numărul total de turiști).

Numai 13,2% dintre străini au optat pentru autoturismele proprii şi 7,2% pentru autocare și autobuze,  iar 2,2%, pentru alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.). (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.