Summitul european s-a terminat ca-n tren

Summitul şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene, consacrat găsirii unui echilibru între politicile de austeritatea şi de stimulare a creşterii economice, cât şi identificării unor măsuri de combatere a şomajului, s-a încheiat, vineri, după două zile de discuţii, fără a se obţină rezultate concrete, relatează agenţia EFE.

„La întrebarea ‘de unde provine creşterea economică’ răspunsul este încrederea, creditul şi competitivitatea. Şi, în plus, este necesară o politică specifică de ocupare a forţei de muncă pentru ca această creştere economică să se concretizeze în mai multe locuri de muncă”, a afirmat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

El a subliniat că, în urma acestei reuniuni, liderii statelor din Zona Euro se vor întâlni separat pentru a analiza situaţia economică şi evoluţiile în perspectivă, întâlnire la care nu există sentimentul „urgenţei”.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, a vorbit despre „dezbaterea substanţială în analiza economiei” europene la acest summit la care subiectul principal a fost obţinerea unei creşteri economice sustenabile prin creşterea competitivităţii şi a nivelului ocupării forţei de muncă.

„Trebuie să combinăm politicile de solidaritate cu cele de responsabilitate. Nu trebuie să alegem una în detrimentul celeilalte, nu se poate contrapune una alteia. Ne trebuie amândouă. Pentru a ajunge la o creştere substanţială trebuie evitate erorile trecutului şi să creăm o bază solidă şi sănătoasă”, a afirmat Barroso.

El a negat că ar fi existat poziţii divergente între cei 27 în dilema dintre relaxarea măsurilor de austeritate şi recurgerea la o abordare mai rigidă. „Din contră, am simţit că ei manifestă voinţa de face convergente aceste două abordări”.

Un alt punct pe agenda summitului a fost cel referitor la relaţiile cu Rusia. „Astăzi am avut o dezbatere fructuoasă asupra intereselor şi provocărilor noastre comune, cât şi asupra modalităţilor de a aprofunda aceste relaţii. Trebuie să găsim soluţii pentru diferenţele ce ne opun, respectând în acelaşi timp normele şi valorile noastre”, a spus Van Rompu. El a adăugat că la summitul de la sfârşitul acestui an cei 27 vor avea un schimb de puncte de vedere şi în chestiunea relaţiilor cu SUA.

Cei 27 au mai discutat şi despre viitorul summit G8, ce va avea loc în luna iunie, Marea Britanie informându-şi partenerii europeni asupra pregătirilor în curs. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.