Super Luna, la noapte. Urmează Perseidele

Fenomenul astronomic “Super Luna” – când satelitul natural al Pământului se află la cea mai mică depărtare de acesta şi ambele se aliniază cu Soarele – va putea fi observat începând din această seară de la ora 21.12, pe parcursul întregii nopţi de duminică spre luni, informează Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Peste încă o noapte urmează alt fenomen spectaculos: Perseidele (12 spre 13 august).

La “Super Lună” se suprapun fazele de Lună plină/Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeul (356.896 km de Terra de pe orbita satelitului) traiectoriei sale circumterestre.

Luna se află la perigeul maxim aproximativ o dată la un an şi 48 de zile, dar 2014 are 5 “Super Luni”: prima a fost pe 1 ianuarie, a doua – pe 30 ianuarie, a treia – pe 12 iulie, a patra – pe 10 august, iar următoarea va fi pe 9 septembrie.

“Super Luna” este, evident, mai mare şi mai strălucitoare, luminând totul în jur.

luna, noaptea, nori, meteo, vremea-Jean-Mihai PALSU

Un alt fenomen astronomic spectaculos este Noaptea Perseidelor, când unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an va avea punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august anul acesta, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României).

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.