Tăieri ilegale de copaci şi acte de corupţie, în Suceava și Neamţ

Poliţiştii de la Protecția Fondului Forestier și Piscicol au depistat 34 de infracțiuni, dintre care 14 la Codul Silvic (tăiere ilegală de arbori, sustragere de material lemnos, folosirea fără drept a dispozitivelor speciale de marcat, falsificarea dispozitivelor speciale de marcat), 15 infracţiuni de corupţie, 3 de fals și uz de fals și 2 fapte prevăzute de alte acte normative, în urma controalelor desfăşurate în perioada 28-31 mai în județele Suceava și Neamţ, pentru prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

Au fost efectuate 9 controale în fondul forestier şi verificate 5 ocoale silvice, 7 cantoane silvice, 33 de instalaţii de debitat material lemnos şi 43 de autovehicule, informează, sâmbătă, IGPR.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 98 de amenzi, în valoare totală de 398.600 lei, astfel:

  • 87 sancțiuni – la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice
  • 2 sancțiuni – la HG nr. 996/2008 privind proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase
  • 9 sancțiuni – pentru fapte prevăzute de alte acte normative.

Totodată, au fost confiscați 2.383,67 mc de material lemnos, în valoare de 395.150,04 lei și a fost retras un acord ITRSV.

Alături de polițiștii de la IPJ Suceava, Neamţ şi Bistriţa Năsăud a participat la acțiune și un echipaj al Inspectoratului General de Aviație, care a survolat teritoriul şi a furnizat echipelor de la sol informaţii privind zonele cu tăieri masive de arbori şi locurile unde sunt depozitate mari cantităţi de material lemnos.

De asemenea, din echipele de control au făcut parte specialişti din cadrul RNP Romsilva, Direcţiei Silvice Suceava, consilieri din cadrul Ministerului Mediului – ITRSV Vâlcea, Braşov, Suceava și Vrancea, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu şi comisari din cadrul Gărzii Financiare.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.