UPDATE! Tăriceanu a demisionat din PNL. Înfiinţează PRL şi candidează la PREZIDENŢIALE

Călin Popescu Tăriceanu a spus adio PNL după 24 de ani, la numai o zi de la decizia conducerii partidului de a ieşi de la guvernare şi de a rupe USL. Fiind ştiută apropierea lui de PSD încă de pe vremea când a guvernat susţinut puternic de „buchetul de trandafiri”, decizia lui i-a descumpănit pe mulţi liberali dar a fost şi susţinută de câţiva, printre care Radu Stroe, care însă nu vrea să îl urmeze demisionând din PNL. Speculaţiile din presă nu au întârziat să apară: unele publicaţii scriu că Tăriceanu ar fi primit promisiunea de a fi numit vicepremier, altele că ar urma să fie instalat preşedinte al Senatului în locul lui Antonescu.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a asigurat însă în această seară că nu a negociat nimic cu fostul lider liberal, ci doar că i-a spus că este dispus să reprimească oricând PNL la guvernare, dacă există “voinţă politică, în condiţiile prevăzute de acordul USL”.

Crin Antonescu s-a declarat „pus într-o asemenea situaţie de jenă” cum nu i s-a întâmplat în 24 de ani de politică: „Tăriceanu m-a sunat în cursul zilei chiar din biroul lui Ponta să renunţ la ieşirea din USL”.

UPDATE 27 februarie: Victor Ponta a anunţat, după bilanţul activităţii DNA, că “Tăriceanu nu îşi doreşte să fie în Guvern. Mi-aş fi dorit să fie”. Despre Crin Antonescu, Ponta a spus că nu va fi schimbat de la şefia Senatului. 

UPDATE: Explicaţiile au venit chiar de la Tăriceanu, la Antena 3: “Nu mă interesează nici postul de ministru, nici de vicepremier, nici de preşedinte al Senatului. Am fost premier. E caraghios să-mi doresc mai puţin. Poate îmi doresc mai mult”, a spus el.

Întrebat dacă “mai mult” înseamnă să fie preşedinte al României şi dacă va candida, Tăriceanu a  răspuns “Da” şi a anunţat că mâine va înfiinţa o nouă formaţiune politică liberală, care se va numi Partidul Reformator Liberal (PRL).

“Mâine (joi – n.r.) anunţ decizia de înfiinţare a unei noi formaţiuni politice liberale, care va aduna oameni de valoare, nu doar nemulţumiţi din PNL, dar vreau oameni tineri, bine pregătiţi, cu competenţă,  cu care să dăm un nou suflu USL. În acest sens, putem să ne gândim şi la candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Sunt convins de pe acum că îl voi învinge pe Crin Antonescu”, a spus Tăriceanu.

El a mai afirmat că este “un capricorn care vrea să aducă România a 7-a putere în Europa”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.