Taxa pe fast-food revine pe tapet, extinsa si la bere

Taxa pe fast-food ar putea fi introdusa in noua lege a sanatatii, la proiectul  vechi de instituire a unei asemenea dari catre stat fiind adaugata acum si berea cu alcool, pe motiv ca in exces poate duce la ciroza. Suprataxarea produselor tip fast food a fost identificata de specialistii Ministerului Sanatatii la inceputul lui 2010, pe vremea ministrului Attila Cseke, un proiect de hotarare de guvern in acest sens fiind supus deja dezbaterii publice pe site-ul ministerului. “Intentionam introducerea unei taxe pe fast-food, dulciuri, bauturi carbogazoase – exceptand bauturile naturale -, pentru sustinerea programelor de sanatate si a celor de investitii in infrastructura”, anunta in ianuarie 2010 ministrul Cseke. De atunci, probelma a fost uitata. Comisia de nutritie a MS avea misiunea de a stabili modul de aplicare a noii taxe si de a stabili cuantumul ei impreuna cu distribuitorii si producatorii acestor produse.

Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, a anuntat joi, cu prilejul lansarii raportului “Venituri si cheltuieli in sanatate”, ca taxa pe fast-food si bere va fi introdusa in noua lege. “Berea are alcool, si consumata mult duce si la ciroza, duce si la obezitate. Iar fast-food-ul are produse nesanatoase, care induc morbiditatea”, a explicat el.

Incercarea de introducere a acestei taxe s-a lovit in trecut de opozitia producatorilor si distribuitorilor de fast-food, care au amenintat cu disponibilizarea a 30.000 de angajati si majorarea cu 20% a preturilor. Acum, este de asteptat ca si berarii sa reactioneze la fel. 

Cu ochii dupa cresterea veniturilor in Sanatate

Ministrul Cepoi are in vedere mai multe solutii pentru cresterea veniturilor in Sanatate. Intre acestea se numara o eventuala crestere a contributiei pentru sanatate si mentinerea ei pentru toti pensionarii, dar aceste optiuni trebuie analize politic. De asemenea, se mai propune compensarea asigurarii de sanatate gratuita a elevilor si studentilor cu transferuri anuale din bugetul de stat.

Vasile Cepoi a subliniat ca raportul prezentat de Asociatia ExpertForum si Local American Working Group face o analiza corecta a situatiei din Romania si a subliniat ca Romania cheltuieste cel mai putin din Europa pentru sanatate, insa modalitatile prin care pot fi atrase mai multe fonduri la buget tin de decizia politica.

Raportul “Venituri si cheltuieli in sanatate” arata caRomaniase situeaza, din punct de vedere al cheltuielilor cu sanatatea, pe ultimul loc in UE, cu un nivel de 5,7% din PIB alocat in 2009. Finantarea cheltuielilor in sanatate este realizata in principal din sectorul public si suplimentar de cel privat.

Nivelul veniturilor bugetare consolidate inRomaniaeste mult mai redus, comparativ cu media Uniunii Europene – lucru pe care il stiam deja de la Guvernul Ungureanu. Astfel, veniturile bugetare au inregistrat o medie de 32,6% din PIB inRomaniaintre 2000-2009, in timp ce in Europa a fost de 44,5% din PIB, se arata in raport.

Renuntarea la contributiile pentru sanatate, exclusa

In legatura cu declaratia deputatului PNL Eugen Nicolaescu privind renuntarea la contributiile pentru sanatate, dr. Cepoi a spus ca aceasta trebuie analizata si a opinat ca nu crede ca renuntarea la contributie va aduce mai multi bani la buget. Ministrul a afirmat ca bugetul de stat are o contributie importanta la sanatate, dar se impune mai multa transparenta si predictibilitate.

Ministrul Sanatatii s-a referit si la faptul ca trebuie definit exact ce servicii acopera bugetul de stat si asigurarile de sanatate. El a opinat ca pachetul minim de servicii ar trebui sa acopere numai problemele grave si nu pe cele minore.

Vasile Cepoi a mai spus ca se are in vedere elaborarea unei strategii privind persoanele varstnice si infiintarea mai multor spitale de geriatrie, aspect a fost neglijat pana acum.

Saptamana viitoare, ministrul se va intalni cu reprezentanti ai Ministerului de Finante, cu cei ai producatorilor, Ministerului Sanatatii si CNAS, pe tema taxei clawback. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.