Taxe de pod mai mari la Feteşti-Cernavodă şi Giurgeni-Vadul Oii

Taxele pentru o trecere peste Dunăre pe podurile de la Feteşti – Cernavodă şi Giurgeni – Vadul Oii se majorează anul acesta cu peste 10%, în două etape, din februarie şi din aprilie, potrivit unui ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, publicat vineri, şi care va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare. Motocicletele vor fi scutite de plată. Taxele de trecere a podului Giurgiu – Ruse rămân neschimbate.

Taxa pentru podul Giurgeni-Vadul Oii creşte de la 9 lei (TVA inclusă) la:

* 10 lei în prima etapă şi la 11 lei în cea de-a doua, pentru autoturismele şi vehiculele mai mici sau de 3,5 t

* la 22 lei şi în final la 26 lei pentru microbuze

* la 38 lei şi 43 lei pentru autobuze

* la 55 lei şi ulterior 64 lei pentru vehiculele de 12 tone şi mai mari.

Pentru podul Feteşti-Cernavodă, taxa creşte de la 11 lei (TVA inclusă), la:

* 12 lei, respectiv la 13 lei, în etapa a doua, pentru autoturismele şi vehiculele mai mici sau de 3,5 t

* la 41 şi 47 lei pentru microbuze

* la 55 şi 64 pentru autobuze, autocare şi vehicule de 12 tone sau mai mari şi cu maxim 3 axe inclusiv

* la 80 şi 91 lei pentru vehiculele de 12 tone sau mai mari, cu maxim 4 axe inclusiv.

Riveranii, doar persoanele fizice

“Tarifele propuse pentru autoturisme şi autovehicule de transport marfă cu MTMA <= 3,5 tone, deţinute sau utilizate în baza unui drept legal de către riverani, sunt valabile la achiziţia unor bilete Matcă – Cupon preplătite, personalizate cu numărul de înmatriculare al vehiculului deţinut de riveran, cu valabilitate de 3 luni, şi achitate anticipat cu cel mult 30 de zile”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

Prin riveran se înţelege persoana fizică ce are domiciliul situat de o parte a cursului Dunării şi locul de muncă/teren agricol deţinut în baza unui titlu de proprietate de cealaltă parte a cursului Dunării şi care utilizează podul pentru a se deplasa la/de la serviciu/teren agricol – de la/la domiciliu.

Calitatea de riveran li se recunoaşte numai persoanelor fizice, în baza unei adeverinţe emise de angajator sau de administraţia publică locală, prin care se atestă deţinerea unui teren agricol de cealaltă parte a cursului Dunării, reînnoită la fiecare achiziţie de bilete, şi în baza adresei de domiciliu din actul de identitate, mai prevede documentul.

Modelul biletului Matcă – Cupon şi procedura de emitere, gestionare şi control vor fi stabilite de DRDP Constanţa.

Facilităţi

Sunt acordate însă facilităţi. Una dintre ele prevede că tarifele pentru autoturisme şi autovehicule de transport marfă mai mici sau de 3,5 tone vor fi diminuate cu 20% pentru 20 de treceri, valabile până la 31 decembrie a fiecărui an.

Tarifele propuse pentru celelalte categorii de vehicule (comerciale), de transport marfă şi persoane, au valoarea redusă cu 13% pentru un număr de 20 de treceri valabile până la 31 decembrie a fiecărui an.

O altă facilitate este introducerea unei zile pe an, numită “Ziua Podului”, în care autoturismele şi autovehiculele de transport marfă de până la 3,5 tone pot trece fără plata tarifului. “Ziua Podului” va fi 23 decembrie pentru Giurgeni şi 15 mai pentru Feteşti.

Motocicletele vor circula gratis, după ce s-a constatat că ponderea trecerilor prin staţiile de taxare ale acestor categorii de vehicule este foarte scazută, de aproximativ 0,2 % din numărul total de vehicule înregistrate în baza de date.

Pentru podul peste Dunăre în sensul Giurgiu – Ruse, tarifele rămân aceleaşi, iar în 20 iunie trecerea va fi gratis. Totodată, se vor aplica reduceri pentru trecerile multiple şi preplătite.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.