Taxele şi impozitele locale, exclusiv la mâna primarilor

Majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru casă, teren şi maşină va fi lăsată exclusiv la latitudinea primarilor, dar numai în cazul persoanelor fizice, deoarece dările percepute persoanelor juridice vor continua să fie stabilite „la centru”. Astfel, la pachet cu descentralizarea, baronii locali îşi vor putea manevra mai uşor electoratul: în anii cu alegeri nu vor mări aceste biruri, iar în ceilalţi, le vor indexa cu rata inflaţiei sau chiar mai mult.  

Însă şi până acum legea prevedea ca indexarea poate fi făcută o dată la 3 ani, cu rata inflaţiei. Aşa se face că în ianuarie anul acesta, majoritatea românilor au suportat o creştere de 16% a taxelor şi impozitelor locale.

Chiar dacă edilii au sărit în sus că nu ei sunt cei vinovaţi, ci Guvernul, care îi obligă prin lege să indexeze aceste dări, s-a dovedit că nu este aşa: primarul Radu Mazăre nu le-a mărit. Dar a fost numai un bonus dat constănţenilor care l-au reales în iunie. Acum însă, ca să nu fie discuţii, el deja a anunţat că, gata, în ianuarie îi taxează pe contribuabili cu cei 16% cu care i-a păsuit.

Primarul general Sorin Oprescu s-a bătut cu pumnul în piept că nu va indexa taxele şi impozitele locale, iar CGMB chiar a aprobat o hotărâre în acest sens. Dar, ca orice minune, a ţinut puţin: creşterea de 16% a fost operată la buzunarele bucureştenilor în şedinţa CGMB din ianuarie, la propunerea doctorului.

Însă şi premierul Victor Ponta a jucat un rol important în această manevră: la începutul lui octombrie 2012 s-a enervat public pentru faptul că proiectul de HG privind indexarea a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor şi a cerut să fie retras. Era exact cu o lună şi un pic înainte de alegerile parlamentare. Pe urmă

Până acum, primarii aveau voie să pună cel mult 20% peste ce stabilea Guvernul prin Ministerul Finanţelor. De aici înainte însă, autorităţile locale vor avea voie să pună oricât.

Motivul acestei măsuri, conform premierului Victor Ponta, sunt probleme financiare ale administraţiilor locale. Dar măsura fusese deja convenită cu FMI.

Pentru taxele şi impozitele locale percepute firmelor va rămâne reglementarea anterioară, ca măsură pentru mediul de afaceri, a transmis Guvernul.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.