Topul firmelor din București 2012

Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti a premiat excelenţa în afaceri la ediţia jubiliară a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti.

Evenimentul s-a desfăşurat la începutul lunii noiembrie şi a adunat oameni de afaceri de succes, personalităţi marcante ale lumii academice şi oficialităţi de la nivelul Executivului, primăriilor de sector şi organizaţiilor neguvernamentale, dar şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Lecţii de management al crizei

„În mod excepţional, anul acesta premiem cu Trofeul de Excelenţă lecţiile de management al crizei predate nouă, tuturor, de echipele celor 90 de companii care, în ultimii cinci ani, s-au clasat pe prima poziţie în competiţia elitelor. Performanţele acestor firme sunt cu atât mai meritorii cu cât au fost obţinute în perioada 2008-2012, marcată de efectele uneia dintre cele mai lungi şi puternice crize economico-financiare pe care le-a cunoscut lumea şi care a contrazis, din multe puncte de vedere, cadrul convenţional al gândirii economice. Cu dăruire, consecvenţă, atitudine proactivă, respect faţă de clienţi şi asumarea conştientă a riscului, laureaţii noştri au transformat dificultăţile în oportunităţi, iar «criza» nu a avut loc în agenda de business a firmelor pe care le conduc“, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea ediţiei a XX-a, jubiliară, a Topului Firmelor din Bucureşti.

Aproape 4.000 de firme premiate

Laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aprobată şi aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a treisprezece elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Potrivit metodologiei de top, dintre cele 132.886 de firme care au depus bilanţul aferent anului 2012, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 29.501 firme (22,2%). Dintre acestea, au fost premiate 3.977 firme, structurate pe şase domenii de activitate – cercetare-dezvoltare şi high tech, industrie, construcţii, servicii, comerţ, turism, agricultură, pescuit, piscicultură – şi, în cadrul fiecărui domeniu, pe cinci clase de mărime – întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi. Numărul de firme premiate poate părea mare, însă acesta trebuie corelat cu o serie de date statistice care confirmă rolul important pe care îl are Capitala în economia naţională. Bucureştiul, al treilea oraş din regiune după Atena şi Istanbul, concentrează: 24% dintre comercianţii activi înregistraţi în România (aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional), 19% din valoarea exporturilor româneşti şi 32% din valoarea importurilor realizate de România, circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică a ţării, precum şi 21% din totalul salariaţilor consemnaţi la nivel naţional. Regiunea Bucureşti-Ilfov a atras circa 61% din totalul investiţiilor străine directe realizate în România după 1990 (aproximativ 36 miliarde euro). De asemenea, cea mai mare parte a investiţiilor străine directe în întreprinderi de tip „greenfield“ se înregistrează tot în această regiune.

Premianţii din transport

În acest top, la categoria servicii, se regăsesc şi firmele premiate pentru activitatea lor în domeniul transporturilor. La „alte transporturi terestre de călători“, întreprinderi foarte mari, RATB este pe locul 1, la întreprinderi mari locul 1 este ocupat de C&I. La secţiunea „Transporturi rutiere de mărfuri şi servicii de mutare“, la întreprinderi mari locul 1 a revenit celor de la TransPeco iar la întreprinderi mijlocii firma câştigătoare a fost Holleman.

Transporturile în Topul Firmelor 2012

Alte transporturi terestre de călători

Întreprinderi foarte mari – 1. RATB

Întreprinderi mari – 1. C&I

Întreprinderi mijlocii – 1. Touring Europabus Romania (Grupul Eurolines); 2. Madcom DLS; 3. Lilian Express

Transporturi rutiere de mărfuri şi servicii de mutare

Întreprinderi mari – 1. TransPeco

Întreprinderi mijlocii – 1. Holleman; 2. Klacska; 3. Trans Euro Express 94

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.