Toţi candidaţii la privatizarea CFR Marfă, respinşi. Procedura se reia, termenul prevăzut cu FMI va fi depăşit

Comisia de privatizare din Ministerul Transporturilor a respins miercuri, fără să prezinte vreo motivaţie, toate cele 3 candidaturi la privatizarea CFR Marfă, după ce a verificat şi analizat documentaţiile de participare depuse de investitorii înscrişi în cursă. În aceste condiţii, procedura de precalificare se va relua, iar calendarul privatizării va fi dat peste cap. Termenul final pentru desemnarea ofertantului câştigător fusese stabilit iniţial pentru 20 iunie, apoi  pentru 20 iunie, iar de el depindea şi închiderea actualului acord cu FMI – prelungit din aprilie, la cererea Guvernului Ponta – şi încheierea unui alt acord de finanţare. Amintim că şi privatizarea Poştei Române a fost decalată cu o lună, astfel că abia în iulie vom afla câştigătorul. Vom vedea ce decizie va lua FMI.

Companiile intrate în cursa precalificării pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni (51%) la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ”CFR Marfă” sunt OmniTRAX Inc. (SUA), Grup Feroviar Român (GFR) şi Asocierea Transferoviar Grup – Donau-Finanz GMBH.

„În urma verificării şi analizării documentaţiilor de participare depuse de potenţialii investitori la procedura de precalificare în cadrul procesului de privatizare a SNTFM CFR MARFĂ, Comisia de Privatizare instituită la nivelul Ministerului Transporturilor a hotărât respingerea celor trei potenţiali ofertanţi şi reluarea procedurii, conform prevederilor legale”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Procedura de deschidere a ofertelor pentru precalificarea potenţialilor investitori pentru CFR Marfă s-a încheiat pe 11 mai, la la ora 16.00. Următoarea etapă a fost verificarea şi evaluarea acestora, cu termen limită data de 15 mai, ora 16.00. Astfel, miercuri trebuiau anunţaţi investitorii precalificaţi să participe, în continuare, la procesul de privatizare.

Privatizarea CFR Marfă se realizează printr-o procedură de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.

„Menţionăm că procesul de privatizare se realizează în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 88/1997 cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 137/2002 cu modificările şi completările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr. 577/2002 cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr.46/2013”, se arată, sec, în comunicat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.