Trafic greu închis la graniţa cu Bulgaria. Cod Galben de viscol şi ninsori în 9 judeţe

Circulaţia autovehiculelor mai mari de 3,5 tone a fost închisă, de miercuri noaptea, la graniţa dintre România şi Bulgaria, până la îmbunătăţirea condiţiilor meteo pe drumurile din 15 judeţe din ţara vecină şi 3 de la noi, anunţă, Poliţia Rutieră. Pentru a se evita blocarea punctelor de trecere a frontierei Vama Veche, Negru Vodă, Ostrov şi Giurgiu, autorităţile rutiere le recomandă conducătorilor de camioane şi autocare să staţioneze în parcări, înainte de a ajunge în judeţele de frontieră, deoarece nu se pot deplasa în Bulgaria sau intra în România.

Miercuri seara, la ora 23:00, a fost emisă atenţionarea Cod Portocaliu de ninsori şi viscol pentru judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi, valabilă până joi la ora 09.00.

În judeţele Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu, pe DN5, DN39, DN38 şi DN3, s-a suspendat circulaţia autovehiculelor mai grele de 3,5 tone.

Joi dimineaţa, meteorologii au emis o nouă avertizare, de data aceasta de Cod Galben de ninsori şi viscol, pentru 9 judeţe din sud şi sud-est, valabilă până la ora 20.00. Este vorba despre judeţele Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa.

În aceste zone va ninge, iar în judeţele Ialomiţa, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi va fi viscol. Rafalele vor depăşi 60-70 km/h, astfel că vor reduce masiv vizibilitatea.

De asemenea, în noaptea de 20 spre 21 decembrie vântul va mai avea intensificări locale cu viteze ce vor depăşi la rafală 40-50 km/h, spulberând zăpada în sudul Moldovei şi nord-estul Munteniei.

Totodată, în următoarele zile va fi ger, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, în estul şi în centrul ţării.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa informează că în judeţele din sud-estul ţării, pentru care este în vigoare atenţionarea de ninsori şi viscol, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de vânt puternic, care spulberă zăpada şi reduce vizibilitatea, circulându-se în condiţii dificile şi pe unele porţiuni ale Autostrăzii Soarelui.

Pe drumurile judeţene şi cele naţionale din jud. Constanţa se circulă în condiţii de iarnă, carosabilul fiind acoperit parţial de polei şi zăpadă, precizează şi Prefectura Constanţa. Autorităţile locale se pregătesc pentru ce e mai rău: au asigurat un minim de hrană pentru 24 de ore pentru a fi trimis cu ajutorul Armatei în zonele isolate, dacă va fi cazul, şi au asigurat spaţii în spitale pentru persoanele fără adăpost surprinse de ger.

Dacă drumurile vor deveni impracticabile, tot Armata va fi apelată să ajute la deszăpezire, cu utilajele speciale din dotare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.