Transelectrica limiteaza exportul de electricitate

Ministerul Economiei a lansat luni, pe site-ul propriu, un proiect de hotarare de Guvern potrivit caruia Transelectrica va putea limita sau chiar sista pentru o luna, in perioada 16 februarie-15 martie, livrarile de energie electrica la export, si va reduce consumul de electricitate al unor companii in situatii critice, invocand diminuarea resurselor de energie din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

Interventia Guvernului de a abilita Transelectrica sa adopte astfel de masuri este justificata, in proiectul de hotarare, prin perspectiva continuarii procesului de reducere a resurselor de energie din sistem, ca urmare a mentinerii conditiilor meteorologice nefavorabile in cursul lunii februarie 2012.

Sunt insa invocate si deficitul major de energie electrica generat de reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50% fata de debitele normale ale Dunarii, cresterea consumului de gaze naturale pentru incalzirea populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute, cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan din import, precum si dificultatea asigurarii livrarilor de carbune si gaze naturale si a utilizarii pacurii in conditii de ger si viscol.

Masurile vor fi luate pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.

In document se sustine ca masurile de interventie vor avea consecinte economice numai asupra unor categorii de operatori economici, respectiv a producatorilor care exporta electricitate si a consumatorilor “care pot fi intreruptibili” in anumite conditii tehnice.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este exclusa intreruperea livrarii energiei catre populatie, dupa ce Transelectrica a anuntat ca nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a Sistemului Energetic National.

Ministerul Economiei a precizat, la randul sau, ca Romania nu are probleme in producerea de energie electrica si ca nu sunt motive pentru restrictionarea livrarii de energie catre populatie. Totodata, a sustinut ca prin proiectul de act normativ “se creeaza mecanismele prin care CN Transelectrica SA poate sa asigure in timp real echilibrul” intre consumul si productia de energie electrica.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.