TRANSLOG Connect 2014 Cele mai bune practici in ECE

Congresul TRANSLOG Connect, cel mai important eveniment de transport, logistica si supply-chain din Europa Centrala si de Est, aflat la a patra editie, s-a desfasurat pe 25 si 26 noiembrie 2014 la Budapesta. La eveniment au participat peste 500 de factori de decizie din peste 30 de tari.

TRANSLOG Connect a avut loc la Corinthia Grand Hotel Royal din capitala Ungariei, unde delegatii au avut sansa de a se intalni cu furnizori de solutii de marca din Europa, care si-au prezentat gama de produse si servicii si au oferit posibile raspunsuri la cele mai presante provocari din industrie. Peste 2.000 intalniri „unu-la-unu“, prestabilite prin intermediul unui instrument online de programare (Meeting Scheduler), au avut loc in timpul celor doua zile ale evenimentului, pentru a sublinia, o data in plus, importanta practica a acestuia.

Conferinte de exceptie

Programul de conferinte a fost foarte bine primit de catre audienta. Dintre numeroasele prezentari, una dintre cele mai populare a fost cea a Prof. Dr. Sebastian Kummer, de la Universitatea de Afaceri si Economie din Viena, care a adus in atentia publicului performantele logistice la nivel european ale statelor Europei Centrale si de Est (ECE) si cum anume concureaza intre ele tarile prin intermediul logisticii. Prezentarea doctorului Kummer a subliniat evaluarea performantei logistice a statelor europene (LPI) si master-planurile existente in domeniu, a analizat problemele care influenteaza eficienta transportului feroviar si a scos in evidenta tendintele porturilor europene, conexiunile acestora si posibila dezvoltare viitoare a porturilor la Marea Neagra. Nu in ultimul rand, Sebastian Kummer a prezentat cateva detalii despre tendintele viitoare din logistica, in contextul computerizarii productiei, avand ca baza tehnologica o fuziune a tehnologiilor fizice, IT si internet, sisteme cyber-fizice care vor schimba fata logisticii. De asemenea, delegatii au asistat la prezentari realizate de profesionisti de top din industrie, precum Chaim Huijsman, seful departamentului de corporate sales la Gebrüder Weiss, care a vorbit despre tendintele din logistica, Bernard Lefevre, director pentru CEEMEA Logistics Purchases la P&G (cum sa devii si sa ramai un furnizor de succes pentru OEM), Michael Glacner (director servicii clienti ECE la Unilever) impreuna cu Jim Dickson (CE Supply Chain Development Manager la Tesco) – despre colaborarea celor doua companii, si Rogier van Zon, seful departamentului de depozitare si distributie si export control officer la TP Vision, care a lansat intrebari privind siguranta in supply-chain. De asemenea, in cadrul celei de-a patra editii a TRANSLOG Connect, participantii au avut ocazia de lua parte la vizite speciale organizate la facilitatile SMR, Unilever sau Mercedes-Benz.

Premii de excelenta

Cea de-a doua editie a Ceremoniei Premiilor de Excelenta in Logistica si Supply Chain in Europa Centrala si de Est a fost deschisa de catre dr. Zoltan Door, presedintele Asociatiei Ungare de Logistica, urmat de catre prof. dr. Sebastian Kummer, care a anuntat castigatorii si a inmanat premiile lui CHEP si Flextronics. Inscrierile au fost evaluate de un juriu independent, care a avut in vedere nivelul inovatiei, transferabilitatii proiectelor, sustenabilitatii, eficienta costurilor si plus-valoarea oferita clientilor. Proiectele au trebuit sa fie implementate intr-una dintre tarile ECE, la una dintre cele doua categorii: producatori si retaileri in primul rand, sau furnizori de servicii, cu un proiect destinat clientilor – in al doilea rand.

Paleti mai eficienti

CHEP, castigatorul in categoria furnizorilor de servicii, a participat cu un proiect de quarter pallet (600 x 400 mm). Noul produs permite construirea mai rapida a platformelor promotionale, este mai ergonomic in manipulare, are o amprenta de carbon mai mica, este mai stabil, mai flexibil si permite implementarea proiectelor de urmarire RFID intr-o maniera mai putin costisitoare. Noul produs a fost introdus in 2014 si prezinta multe inovatii. Rezultatele unui audit realizat de catre RDC Environment au aratat ca noul palet „sfert“ are o amprenta de carbon cu 10% mai mica decat generatia precedenta, lucru care a fost obtinut prin cresterea proportiei de materiale reciclate de la 42 la 50% in componenta paletului, prin scaderea masei materialelor de la 2,1 la 1,94 kg si cresterea capacitatii de cuplare a paletului, fapt care permite stivuirea a 36 paleti in loc de 30.

Solutie IT… castigatoare

Flextronics este castigatorul pe categoria industriala, care a dezvoltat o solutie integrata de IT pentru supply chain, care permite planificarea si controlul intregului proces si realizarea unui grad inalt de automatizare. Economiile hardware de 3,5 milioane USD, reducerea inventarului cu 6 milioane USD si a spatiului cu 2.500 mp sunt cu adevarat impresionante. Juriul are convingerea ca solutia implementata poate reprezenta o adevarata placa turnanta pentru afacere, prin utilizarea unor solutii standard si prin implementarea rapida cu o gama larga de configuratii destinate cerintelor speciale ale clientilor. Flextronics opereaza in zona ECE si in special in Ungaria de mult timp si in cadrul aplicatiei a fost luat in considerare modul in care entitatea maghiara reactioneaza la schimbarile industriei si modul in care este capabila sa faca fata presiunii producatorilor asiatici si a sucursalelor asiatice ale companiei asupra productiei din Ungaria. Pentru a concura cu China, este nevoie de eficienta, un grad inalt de calitate, timp rapid de reactie, procese robuste si servicii excelente, pentru a oferi solutii customizate care sa combine mai multe industrii. Prin implementarea de metode Lean, Flextronics Ungaria a identificat zone care pot fi imbunatatite in controlul inventarului, in livrarile on-time (OTD), in servicii si in domeniul satisfactiei clientilor. Cerintele acestora in domeniul supply-chain au fost echilibrate in mod proactiv prin sincronizare si previzionare, procesele de cerere si oferta fiind optimizate pentru a creste flexibilitatea si a reduce gradul de variabilitate. Masurile aplicate au inclus formarea unei echipe puternice din punct de vedere functional si focalizata pe necesitatile clientilor, stabilirea unor volume „best-in-class“ (flexibilitate in indeplinirea previziunilor clientilor), a unor servicii „best-in-class“ pentru clienti, dezvoltarea unor servicii integrate pe verticala si generarea de noi oportunitati de afaceri, cu clienti noi si existenti. Prin integrarea si managementul noilor procese de supply-chain, Flextronics Ungaria a reusit reducerea inventarului cu 31%, a zilelor de aprovizionare (DOS) cu 22%, o imbunatatire a indicelui de satisfactie a clientilor cu 45% si a livrarilor on-time (OTD) cu 11%. Astfel, TRANSLOG Connect reprezinta nu numai un bun prilej de networking si de colaborare, ci o platforma ideala pentru a afla cele mai noi idei din industrie si pentru a dobandi know-how-ul necesar aplicarii celor mai bune practici in materie.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.