Transportatorii deschid pe 9 decembrie PROTESTUL LA NIVEL NAŢIONAL. Magazinele pot rămane goale de sărbători

1

Sătui să tot aştepte respectarea angajamentelor Ministerului de Transport în privinţa îmbunătăţirii contextului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea, transportatorii din toată ţara sunt decişi ca, începând cu 9 decembrie, să înceteze activitatea specifică, informează un comunicat al Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR), transmis redacţiei şi pe care îl redăm integral.

“În 29 noiembrie, reprezentanţi ai transportatorilor de mărfuri din întreaga ţară, împreună cu delegaţii ale patronatelor din transportul rutier, au decis, în cadrul unei reuniuni desfăşurate lângă Sibiu, să transmită acest semnal ferm Guvernului României şi ministerului de resort, în contextul în care au epuizat toate căile diplomatice pentru a determina autorităţile să accepte dialogul constructiv să îşi respecte angajamentele din primavara acestui an.

Actualul Ministru al Transporturilor nu a răspuns la niciuna din adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluării mandatului, înţelegând să se întâlnească, după modelul fostului ministru Relu Fenechiu, doar cu „apropiaţi” ai ministerului – cu care, de altfel, în ultimele săptămâni, se „aranjează” pe şest legislaţia.

În tot acest context, transportatorii rutieri de mărfuri mai primesc încă o lovitură de la Guvern, prin scumpirea carburanţilor, o dată prin creşterea accizei, şi încă o dată prin noua taxă de 7 cenţi + TVA, abuziv introdusă la carburanţi.

Transportatorii autohtoni nu pot înţelege şi nici nu pot accepta explicaţiile lipsite de logică prin care Guvernul încearcă să justifice abuzul comis. Astfel, „amortizarea” celor 7 cenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului este o aberaţie şi un nonsens atât timp cât, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii români în afara competiţiei din piaţa europeană şi regională.

Dacă, totuşi o astfel de măsură ar căpăta sens, este şi mai de neînţeles raţionamentul aceluiaşi Guvern care, crescând efortul transportatorilor autohtoni ce alimentează cu carburant în ţara noastră, doresc să construiască, cu prioritate, autostrăzi în afara fluxurilor şi coridoarelor de transport comercial, utilizând sumele ce speră a fi colectate din noua taxă.

În acelaşi context, autostrăzile ce urmează a fi construite cu banii astfel colectaţi vor fi mai mult ca sigur taxate, după cum se exprimau în urmă cu ceva timp guvernanţii actuali.

Pentru toate aceste „noutăţi”, precum şi pentru nerespectarea angajamentelor asumate de ministerul de resort în primăvara acestui an, transportatorii rutieri de mărfuri sunt mai decişi ca niciodată să renunţe la activităţi, pentru o perioadă nedeterminată.

La întâlnirea de lângă Sibiu, desfăşurată săptămâna trecută, au participat reprezentanţi ai transportatorilor din 24 de judeţe, precum şi lideri ai Asociaţiei Patronale a Transportatorilor din Arad, ai Federaţiei Operatorilor Români de Transport, ai Federaţiei Transportatorilor Europa, ai Asociaţiei Transportatorilor Rutieri în Construcţii, ai Breslei Marilor Transportatori din Cluj şi ai Asociaţiilor transportatorilor rutieri de mărfuri din Maramureş, Transilvania, Moldova şi Constanţa, patronate membre al Confederaţiei Naţionale Rutiere”.

Amintim că CNR a anunţat încă din noiembrie reluarea protestului suspendat în primăvară, în urma semnării minutei din 22 mai cu ministrul de atunci, Relu Fenechiu.

Transportatorii s-au înscris la protest pe site-ul https://protest.transportator.info/, până astăzi dimineaţă anunţând că vor participa la acţiune 1.255 de membri ai confederaţiei.

Confederaţia Naţională Rutieră (CNR) este cea mai nouă structură patronală din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri şi de persoane şi are în componenţă peste 36 de structuri asociative din Federaţia Operatorilor Români de Transport, respectiv Federaţia Transportatorilor Europa.

CNR reprezintă interesele unui număr de peste 7.500 operatori de transport rutier din întreaga ţară şi este organismul cel mai activ din punct de vedere al implicării în problemele curente ale breslei.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.