UPDATE! Transportatorii protestează vineri pe Centura Caransebeş

Nemulţumiţi de taxa de tranzit instituită de Primăria Caransebeş, transportatorii rutieri vor protesta vineri, 2 august, pe Centura Caransebeş, închisă circulaţiei la jumătatea lunii mai pentru reparaţii, dar abandonată la scurt timp de constructori. Camioanele mai mari de 3,5 tone sunt taxate dacă traversează oraşul, iar patronatele din transporturile rutiere cer în zadar, de atunci, ajutorul autorităţilor locale şi centrale să li se asigure accesul fără a plăti “dijmă”. Ieri a venit lovitura de graţie: CNADNR a anunţat prelungirea cu două luni, până la sfârşitul lui septembrie, a lucrărilor de reparaţii care, repetăm, sunt părăsite.

UPDATE: Vineri, 2 august, ora 14.00: Protestatarii au învins. Reprezentantul CNR, al APTE 2002, al CNADNR – şef Secţie Drumuri Naţionale Caransebeş şi primarul Caransebeşului au semnat un proces-verbal în care au stabilit două variante de traversare a oraşului fără ca transportatorii să plătească taxă. Documentul va fi înaintat directorului general al CNADNR, Mircea Pop, pentru a fi avizat în cursul săptămânii viitoare. Până atunci, conflictul rămâne deschis.

Imagini de la protest pot fi vizualizate AICI.

Confederaţia Naţională Rutieră (CNR), ameninţa cu proteste încă din 4 iunie împotriva “introducerii de către Consiliul Local Caransebeş a unei taxe ilegale de tranzit, pe o arteră de interes european, fără să existe o rută ocolitoare de acelaşi rang, cu aceleaşi condiţii de tranzit, care să nu provoace cheluieli nejustificate transportatorilor de marfă”.

În 22 iulie, CNR reclama că şantierul este abandonat, iar transportatorii sunt siliţi să plătească în continuare taxa de acces în Caransebeş, considerată de transportatori ilegală.

Ieri, secretarul general al FORT, Mayer Siegfried, demonstra cu imagini foto şi video că şantierul este pustiu, iar camioanele dau în continuare “dijmă” Primăriei Caransebeş.

Astăzi, reprezentanţii CNR anunţă mobilizarea la protest: mâine, începând cu ora 9.00, transportatorii vor protesta pe Centura Caransebeş “pentru a-şi  exprima nemulţumirile privind taxa instituită de Primăria Caransebeş şi, mai ales, faţă de întreruperea lucrărilor la centură”.

O surpriză pentru iresponsabili

“Această porţiune din drumul european 70, intrată „în reparaţie” încă din primăvara acestui an, face parte din coridorul Paneuropean IV şi, conform anunţurilor CNADNR, lucrările trebuiau finalizate până la data de 1 august 2013. Ce fac transportatorii?… Le pregătesc celor iresponsabili o surpriză în zonă… (…) Ce cer patronatele din transporturi? Tranzit liber prin Caransebeş, până la finalizarea lucrărilor, şi tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovaţi de nefinalizarea acestora în termen”, se arată în comunicatul remis redacţiei şi semnat de Virgil Adrian Pop, vicepreşedintele CNR, şi de Mayer Siegfried, secretarul general al CNR.

“Totodată, transportatorii vor prezenta şi problemele din Minuta semnată cu Ministerul Transporturilor în luna mai, care au fost încălcate sau amânate”, precizează reprezentanţii CNR.

Amintim că protestul programat de CNR şi UNTRR pentru 23 mai a.c. a fost anulat în ultima clipă, după ce însuşi ministrul de atunci, Relu Fenechiu, se angaja, printr-un acord semnat cu secretarii generali ai celor două asociaţii reprezentative ale patronatelor din transporturile rutiere – Mayer Siegfried (CNR), respectiv Radu Dinescu (UNTRR) -, un calendar clar pentru modificarea Ordinului 80, a Ordonanţei 11, a Ordonanţei 27 şi a HG 69.

Transportatorii şi-au rezervat însă dreptul de a relua protestul “în măsura în care protocolul încheiat cu Ministerul Transporturilor nu va fi respectat”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.