UPDATE! PROTEST: Transportatorii consideră inadmisibil ca Guvernul să dispună ca ASF să stabilească tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare

protest-tirTransportatorii rutieri consideră inadmisibil ca Guvernul sa dispuna ca ASF sa stabileasca tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupã ce criza RCA a fost provocatã chiar de ASF, astfel că vor derula protestul așa cum au primit autorizație de la Primăria Capitalei.

La protest participă UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM.

COTAR s-a retras, considerând că “obiectivele stabilite în cadrul consiliului director au fost îndeplinite”.

UPDATE 15.20: ASF a acceptat plafonarea tarifului RCA la 7.500 lei/an pentru o autoutilitară de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.

Protestatarii părăsesc Piața Victoriei.

UPDATE 14.50: “O delegație de 4 persoane de la transportatorii rutieri a plecat spre ASF pentru a discuta stabilirea tarifelor RCA”, anunță UNTRR.

UPDATE ora 14.40: Protestatarii acuză: “Guvernul sfidează transportatorii grav afectați de criza RCA. ASF conduce România? ASF este peste GUVERN, peste PARLAMENT și peste PREȘEDINTE? De ce nu dă ASF azi tarifele de plafonare RCA?”.

UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 solicită “intervenția urgentă a Parlamentului și a Președinției României pentru a determina Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să prezinte astăzi, 15.09.2015 într-o oră valorile la care se îngheață tarifele RCA”.

UPDATE ora 14.30: Protestatarii anunță că vor rămâne în Piața Victoriei până când Mișu Negrițoiu va fi demis.

UPDATE 13.30: Membrii APTE 2002 protestează și pe centurile orașelor Satu Mare, Arad, Cluj-Napoca, iar cei ai APULUM, în Sibiu.

protest-tir-coloana%cc%86-coada%cc%86-0

protest-tir-coloana%cc%86-coada%cc%86-2

protest-tir-coloana%cc%86-coada%cc%86-4

protest-tir-coloana%cc%86-coada%cc%86-5

protest-tir-coloana%cc%86-coada%cc%86

UPDATE ora 12.10: Protestatarii au adus un cosciug și o coroană pe care doresc să le ducă în fața sediului Guvernului însă jandarmii nu îi lasă.

Augustin Hagiu a declarat pentru Antena 3: “Am cerut ca sicriul și cosciugul să ajungă la gardul Guvernului dar nu suntem lăsați. (…) Am cerut ca parlamentarii să vină și ei aici dar văd că nu o fac. (…) Noi, ca lideri ai patronatelor, nu putem să ne opunem voinței transportatorilor. La ora 15.00 vom decide dacă vom rămâne peste noapte. Guvernul și ASF au tarifele în față, nu trebuie decât să le aprobe. (…) Noi nu am cerut demiterea acestui Guvern, vrem tarifele. (…) Iar domnul Iohannis nu poate să ne ceară documente, e un pic cam hilar; cred că are pârghii să le primească de la instituții. Până și domnul Mișu Negrițoiu a început să recunoasă aseară, la Parlament, că prețurile RCA au sărit peste normal. Ar fi trebuit ca domnul președinte să vadă asta”.

Întrebat despre numărul exact al protestatarilor, Hagiu a spus: “Cred că suntem doar jumătate din cei care ar fi trebuit să venim (5.000 au fost autorizați de Primăria Capitalei), restul sunt pe Centura București deoarece nu au fost lăsați să intre în oraș”.

UPDATE ora 11.15: Premierul Dacian Cioloș le transmite transportatorilor că stabilirea prețurilor RCA nu este de competența Guvernului, ci a ASF.

UPDATE ora 10.00: Protestatarii scandează: “Jos ASF!”, “Jos mafia!, “Demisia!”. “Domnul Negrițoiu a falimentat transportul rutier românesc”, reclamă ei.

Secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu a declarat că transportatorii protestează pentru faptul că preţul RCA a crescut excesiv, ajungând la 5.000 de euro pentru un cap tractor.

“Ordonanta dată ieri de Guvern nu stipulează care este preţul de referinţă al RCA lăsând acelaşi ASF să îl stabilească, ASF căruia i-am cerut demisia. ASF care timp de 7 luni nu a făcut nimic”, a afirmat Dinescu.

UPDATE ora 9.00: Protestul a început. Augustin Hagiu, președintele de onoare al FORT, reclamă că sute de camioane nu au fost lăsate de polițiști să intre în București. “Avem sute de camioane care bântuie pe Centură. Trebuia să intrăm începând cu ora 5.00 până la ora 9.00 dar de la 7.00 nu i-au mai lăsat pe cei care vin de pe A1”.

UPDATE ora 8.30: Sute de taxiuri și camioane s-au adunat în fața Guvernului. Mitingul va începe la ora 9.00.

Restricții de trafic:

– începând cu ora 5.00, pe Șos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piața Victoriei, respectiv Șos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piața Presei Libere (ZONA CENTRALĂ – MEDIANĂ, gradual, în funcție de sosirea participanților), permițându-se permanent circulația pe ambele sensuri ale străzii Arh. Ion Mincu;

– în Piața Victoriei va fi resistematizată circulația începând cu ora 5.00, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi pe sens, în fața Guvernului, între B-dul Aviatorilor și Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulația pe Calea Victoriei, B-dul Ion Mihalache, Str. Buzești și B-dul Lascăr Catargiu.

Aceste restricții se vor aplica până la terminarea activităților aferente mitingului, dar nu mai târziu de ora 17.00.

În Piața Victoriei va fi amplasată o scenă montată pe o platformă mobilă, orientată cu spatele către Guvern, la limita prelungirii B-dului Aviatorilor, central față de clădirea Guvernului.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM atrag atenția cã plafonarea tarifelor RCA de cãtre Guvern s-a fãcut fãrã a se menționa valorile, lãsând în sarcina ASF stabilirea acestora, același ASF cu aceeași conducere care a provocat criza actualã din piața RCA.

Potrivit art. 34 din OUG publicata in 14.09.2016, tariful maxim se stabilește de ASF fãrã nicio ghidare sau restricție prin Ordonanta de urgenta!!!

“(3) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, A.S.F. va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA. Acestea vor fi adoptate conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată.”

La ce valori credeți cã va propune ASF înghețarea tarifelor? La valoarea medie a daunei? 18.500 lei pentru autovehicule de peste 16t ? Fãrã sã ținã cont de frecvența daunelor, estimate de ASF la 15,6%! Un calcul simplu indica costul daunei care trebuie acoperit de fiecare polita: 15,6% x 18500lei = 2886 lei!

Patronatele cer înghețarea tarifului RCA pentru autovehicule peste 16 tone la valoarea de 4.907 lei pe an, in care intrã cheltuieli de achiziție-administrare, daune întâmplate și neavizate, coeficient de abatere statisticã, creșterea volumului daunelor în ultimul an, cheltuiala de reasigurare.

Protestul din 15.09.2016 din București se va desfãșura conform aprobãrii primite de la PMB în vederea obținerii valorilor clare la care se îngheațã tarifele RCA!

Solicitãm Guvernului sã facã de urgențã precizãrile necesare astfel încât ASF sã stabileascã tarifele de primã RCA maxime pentru urmãtoarele 6 luni pe baza valorilor de primã medie pe anul 2015, având în vedere cã la finalul 2015, pe segmentul vehiculelor comerciale a scãzut daunalitatea, precum și costurile de administrare, potrivit tot unui raport ASF. Astfel, rata daunei a scãzut la 69,8%, iar rata cheltuielilor s-a redus la 31,8% comparativ cu 40,7% în 2014.

Considerãm cã un tarif RCA reglementat, de 4.907 lei pe an pentru o autoutilitarã de peste 16 tone, 1.050 lei/an – turisme persoane juridice, 1.108 lei/an – autoutilitarã pânã la 3.500 kg,1.633 lei/an – autoutilitarã între 3.500 kg și 7.500 kg, 3.610 lei/an – autoutilitarã între 7.500 kg și 16.000 kg și 2.129 lei/an – autobuze transport persoane este mai mult decât suficient și acoperã toatã daunalitatea de pe acest segment și atenționãm Guvernul și Parlamentul cã protestele transportatorilor rutieri nu se vor opri pânã când nu primim confirmarea acestui tarif.

În ceea ce privește ultimul comunicat transmis de UNSAR, precizãm cã marea diferențã între industria de transport rutier și cea a asigurãrilor RCA este legatã de faptul cã produsul vândut de asigurãtori, polița RCA, este OBLIGATORIE. Când vinzi ceva obligatoriu nu poți emite niciodatã pretenția cãte afli pe o piațã liberã, unde s-ar aplica principiile unei economii libere.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.