Tudorache face împrumut la BEI pentru a anvelopa și casele din Sectorul 1

foto-primar-si-delegatia-bei_2Cu justificarea că nu vrea discriminare între  locatarii blocurilor și de la case, noul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache (PSD), continuă politica antecesorului său, Andrei Chiliman, de anveloparea termică a imobilelor cu bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții (BEI), în loc să acceseze fonduri europene – așa cum a procedat, spre exemplu, Robert Negoiță de la Sectorul 3.

Fostul edil Andrei Chiliman a îndatorat în numai 2 ani, pentru o perioadă de 20 de ani, contribuabilii celui mai bogat sector al Bucureștilor – peste 1,35 miliarde de lei buget anual. Cele două credite de la BEI luate în anii 2012 și 2014 însumează 261,5 milioane de euro. 

Tudorache vrea acum un nou împrumut, de data aceasta pentru casele din această zonă a Capitalei. Delegația BEI nu a așteptat prea mult după alegerile din 5 iunie și s-a prezentat, miercuri, la Primăria Sectorului 1.

Într-un comunicat transmis redacției, primarul încearcă să păcălească spunând că reabilitarea termică a caselor se va face gratuit. Precizăm însă că toți locuitorii din Sectorul 1 achită, prin taxele și impozitele anuale la primărie, aceste costuri. Iar cum împrumutul este pe 20 de ani, contribuabilii vor plăti, indiferent că li s-a anvelopat sau nu blocul ori casa, bani pentru aceste investiții.

Redăm integral comunicatul, pentru a arăta cum încearcă edilul să  denatureze adevărul:

“Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, s-a întâlnit miercuri, 6 iulie 2016, cu o delegație a Băncii Europene de Investiții (BEI) în cadrul unei vizite de lucru, care a avut loc la sediul instituției. Delegația BEI a fost reprezentată de doamna Anca Ocroteala – “Responsible for lending operations in Romania, Bulgaria and Turkey”, domnul Filip Vandeputte – Senior Eingineer BEI și consultantul financiar al Primariei, domnul Mihai Tudorancea – Mananging Director -Tud Consult.

În cadrul întâlnirii au fost discutate o serie de proiecte de investiții care urmează să fie dezvoltate de administrația locală a Sectorului 1 în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții.

Principalul punct pe ordinea de zi a întâlnirii a constat în definirea unui program pentru reabilitarea termică a caselor, gratuit pentru cetățeni, astfel încât să nu existe nicio discriminare între proprietarii de apartamente din blocurile reabilitare termic și cei care dețin locuințe unifamiliale.

În perioada următoarea, o echipă de specialiști din cadrul Primăriei Sectorului 1 va defini un program pilot pentru aproximativ 10-15 case din categorii diferite – regim de înălțime, formă în plan, elemente arhitecturale deosebite – pentru a stabili categoriile de lucrări ce pot fi finanțate in viitorul program de către BEI. Menționăm faptul că aceste lucrări vor fi finanțate atât din buget local al Sectorului 1, cât și din parteneriatul cu BEI, astfel încât reabilitarea termică a caselor să fie gratuită pentru toți locuitorii Sectorului 1.

Totodată, cele două părți au discutat și despre continuarea parteneriatului dezvoltat de către BEI cu Sectorul 1 privind finalizarea programului de reabilitare termica a blocurilor inclusiv includerea unor masuri suplimentare de eficiență energetică prin posibilitatea înlocuirii surselor de energie clasică cu surse de energie alternativă, prin montarea de panouri solare pentru apă caldă menajeră și curent electric.

Nu în ultimul rând, în cazul acestor măsuri se vor analiza opțiunile de a înlocui ascensoarele din blocurile reabilitate termic cu unele noi, pentru a creea condiții de siguranță locatarilor din aceste imobile și a reduce costurile lunare la plata întreținerii”.

Alte două sectoare folosesc împrumuturi BEI

Trebuie precizat că nu numai Sectorul 1 a fost îndatorat pentru anveloparea termică a blocurilor: primul edil care a făcut împrumut la BEI a fost Cristian Poteraș, de la Sectorul 6, iar următorul – Piedone, de la Sectorul 4.

Poteraș a semnat creditul BEI de 70 milioane de euro în anul 2010 iar Piedone, un credit de 22,5 milioane euro, în anul 2014.

Robert Negoiţă ia bani europeni pentru Sectorul 3

Spre deosebire de aceștia, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a depus în 2014 la Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice 19 cereri de finanţare externă pentru anveloparea termică a 300 de blocuri.

Valoarea totală a investiţiei este de 128.275.415,80 euro.

Așadar, fondurile europene sunt ocolite în 3 sectoare din București. Deocamdată.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.