Tutilescu, consilierul lui Băsescu

Marian Tutilescu, cel care s-a pensionat recent de la şefia Departamentului Schengen, va ajunge consilierul preşedintelui Traian Băsescu, pe probleme de securitate internă. În 16 ianuarie, Tutilescu anunţa că şi-a depus dosarul de pensionare invocând motive personale, dar Antena 3 a difuzat informaţia că acesta ar fi fost demis de la şefia Departamentului Schengen din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). 

Ştire în curs de actualizare.

Decizia chestorului şef a survenit cu câteva zile înainte de publicarea Raportului MCV, în 22 ianuarie, în care Comisia Europeană a recomandat ca obligaţia Executivului şi a Legislativului de a respecta independenţa Justiţiei să fie inclusă în revizuirea Constituţiei, iar noul Statut al parlamentarilor să cuprindă dispoziţii clare privind respectarea punerii în execuţie a sentinţelor judecătoreşti.

Amintim că Raportul a fost aşteptat de mai multe state, inclusiv Finlanda, pentru a decide dacă îşi dau acordul asupra intrării noastre în Spaţiul Schengen, acceptare amânată de nenumărate ori tocmai din motivele cuprinse în concluziile monitorizării pe Justiţie a României.

Experţii CE au criticat în Raportul MCV recentele modificări operate în Codul Penal şi încercarea de adoptare a Legii amnistiei şi graţierii, care au generat “îngrijorări majore în privinţa capacităţii de combatere a corupţiei”. Totodată, există declaraţii ale unor politicieni care îşi exprimă simpatia faţă de persoane condamnate şi aplicarea neuniformă a normelor privind miniştrii.

“Există încă îngrijorări legate de independenţa Justiţiei, astfel că monitorizarea CE va continua “cât va fi nevoie”, adică până când Guvernul va îndeplini angajamentele luate la aderarea la UE.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.