UPDATE! VIDEO. Udrea l-a denunțat la DNA pe șeful interimar al SRI: Coldea l-a pus pe Cocoș să-i dea 500.000 de euro lui Ghiță pentru România TV

Elena Udrea a anunțat vineri, într-un interviu acordat Hotnews, că a depus la DNA un denunţ împotriva actualului director interimar al SRI, Florian Coldea, care i-ar fi cerut fostul ei soţ Dorin Cocoş să-i ducă 500.000 de euro lui Sebi Ghiţă, pentru a-şi finanţa postul de televiziune România TV, „înființat cu acordul SRI”. În denunţ este amintită şi Laura Codruţa Kovesi, despre care Udrea susține că ar fi devenit procurorul-şef al DNA în urma discuției pe care a avut-o ea – fără știința lui Traian Băsescu, pe atunci președinte – cu premierul Victor Ponta în biroul din blocul în care acesta locuiește. 

Interviul VIDEO, precum și transcriptul, pot fi vizualizate AICI.

“Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, în cash, pentru a-şi finanţa televiziunea, RTV”, a declarat Udrea.

Întrebată când anume s-a întâmplat evenimentul, ea a răspuns: „Mai la începutul televiziunii, când s-a rupt RTV-ul de Realitatea şi când dl Ghiţă încă nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat. (…) Ulterior am aflat că banii au fost remişi dlui Ghiţă de către Alin Cocoş. Mi-a mai spus că, tot aşa, la solicitare, a dus aproximativ la fel, 500.000 de euro, nu-mi mai aduc aminte exact, dar aproximativ la fel, unui institut de sondare a opiniei publice, care făcea sondaje din acestea”.

Udrea a adăugat că nu îşi mai aminteşte numele institutului de sondare publică.

„Cocoș se ducea sâmbăta, duminica la SRI”

Udrea a mai spus că Dorin Cocoş – arestat din octombrie pentru fapte de corupție în dosarul Microsoft – a rugat-o înainte de a fi reținut de DNA să îi intermedieze o întâlnire cu şeful de atunci al SRI, George Maior şi cu adjunctul acestuia, Florian Coldea.

De altfel, ea susține că înainte de a fi arestat, Cocoș mergea la SRI “sâmbăta, duminica”, dar nu l-a întrebat niciodată ce făcea acolo.

“Nu, nu-l întrebam. Pentru că îmi imaginam că dacă se duce, se duce să vorbească, clar, cu oamenii de acolo. Adică nu cred că se ducea să tundă iarba din curtea SRI-ului. Deci se ducea să se întâlnească”, a afirmat Udrea.

Ea a spus că deşi s-a întâlnit şi cu şeful SRI George Maior şi cu adjunctul acestuia Florian Coldea neoficial la aniversări, la sărbători şi inclusiv la preşedinte, dar şi la evenimente oficiale, nu i-a întrebat niciodată pe aceştia despre prezenţa lui Dorin Cocoş la SRI.

“Ce să întreb? Da’ ce vorbiţi cu Dorin Cocoş? Acuma, numai ideea ca vorbesti cu şefii SRI, vorbeşti, nu ştiu, cu generalul Coldea sau cu Maior, şi nu-mi spui. Evident că vorbeşti nişte lucruri care ţin de voi, de bărbaţi, de business, de ce vorbiţi voi acolo”, a argumentat Elena Udrea.

“Depozitarul secretelor tuturor”

Despre Florian Coldea, Elena Udrea spune că este “depozitarul tuturor secretelor tuturor – și toti avem secrete, mai ales cei din presă, din politică, ale noastre sunt interesante”.

„Și cel care are cheia asupra acuzării cuiva este și cel care poate determina anumite comportamente la nivelul politicenilor, la nivelul presei sau chiar la nivelul magistraților”, a insistat ea.

Îndemnată să vorbească „în clar”, Udrea a continuat: „Evident ca vorbim în clar. În spatele unui plan pe care eu îl văd foarte bine așezat și care este pus în practică de ceva timp, pas cu pas, și ce-am aici sunt lucruri pe care de luni de zile eu le scriu… și constatând toate acestea, se află un om care deține în acest moment toate aceste secrete, pentru că le are de la mii de oameni, de ofițeri care le adună. Este șeful actual al Serviciului Român de Informații, este dl Florin Coldea. Deci dl Coldea este cel care, în acest moment, deține aceasta putere, pentru că pe de o parte deține toate secretele, este depozitarul tuturor secretelor tuturor, pe de alta parte are o foarte bună relație cu dna Kovesi”.

„Am intervenit în numirea d-nei Kovesi”

“Şi vă spun eu, care am intervenit în numirea d-nei Kovesi în funcţia de procuror DNA”, a subliniat Elena Udrea.

Întrebată în ce sens a intervenit, Udrea a spus: „În sensul în care dl Victor Ponta nu era de acord să se facă numirile procurorilor și numirea dnei Kovesi, era singurul nume de interes, care îl interesa pe președintele Traian Basescu. Singurul nume care interesa era Codruta Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamna Codruța Kovesi”.

Elena Udrea a admis că „Traian Băsescu o susținea în mod evident pe Codruța Kovesi, dar ea era plecată între timp din țară (fusese numită la Bruxelles, reprezentant al Guvernului Ponta – n.r.)”.  ”Și cel care a propus revenirea dânsei a fost dl Coldea”, a adăugat ea.

Udrea a prezentat și cum au decurs discuțiile cu prim-ministrul Victor Ponta și cum l-a convins să o numească pe Kovesi procuror-șef la DNA.

“Domnul Victor Ponta nu era de acord să se facă numirile procurorilor (…) și eu am fost cea care a mers la Victor Ponta într-o seară, în 2013, la biroul lui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care acesta locuieşte, să discut tocmai numirea Codrutei Kovesi în funcţie (…) Am discutat atunci cu domnul Ponta şi unul din argumentele pe care le avea, obiecţiile pe care le avea era tocmai faptul ca era extrem de apropiată sau că ar fi fost extrem… ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele”, a dezvăluit Elena Udrea.

SRI și Kovesi nu răspund „unui cercetat penal” 

Atât Kovesi, cât și purtătorul de cuvânt al SRI au declarat că nu răspund acuzelor formulate de persoane cercetate penal – Udrea fiind plasată, joi, sub control judiciar pentru spălare de bani și fals în declarații de avere.

Ponta neagă că s-ar fi întâlnit cu Udrea pentru numirea lui Kovesi

La rândul său, premierul Victor Ponta a luat în derâdere spunele Elenei Udrea, insistând că nu a vorbit niciodată cu ea despre numirea procurorului-șef al DNA.

Ponta nu a negat însă că s-a întâlnit cu Udrea pe alte subiecte de discuție.

„Coldea mă ura pentru că eram sursă alternativă de informații pentru președinte”

În esență, Udrea a lăsat să se înțeleagă din interviu că generalul Coldea îi ascundea lucruri importante lui Băsescu, pe care ea i le dezvăluia șefului statului.

“La o cafea cu dl Sebastian Ghiţă, undeva în vara trecută – vă spun şi unde: la cafeneaua Sofa de pe Barbu Văcărescu -, dl Sebastian Ghiţă, un apropiat al SRI-ului şi o persoană care se vede des cu dl Florian Coldea, mi-a spus ca dl Coldea mă urăşte. Am intrebat de ce, şi mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public – dar bineînţeles nu am citat, la vremea aceea: pentru că am fost permanent o sursă alternativă de informaţii la preşedinte”, a susţinut Udrea.

„Președintele României este NU cel mai informat om. De regulă, este cel mai dezinformat om, pentru că el primește informații pe niste căi simple. Bine, de pe internet dacă stă să le citească sau de la televizor sau informații pe care le ia oficial de la instituții. Evident că atunci când cineva, care este relativ bine conectat la presă, la toată zona de presă, la zona politică, la tot mediul de afaceri, o astfel de persoană are acces la președinte și poate să îi spună niște lucruri – și o să vă dau exemple în interviu – evident că devine o persoană neplacuăa șefilor de servicii. Așa mi-a explicat Sebastian Ghiță faptul că dl Coldea m-ar urî. Eu nu am urât niciodată pe nimeni. Pornind de la acest moment…”, a explicat ea.

Întrebată dacă are și alte probe pentru „acest dinte” pe care Coldea/SRI îl are împotriva sa, Udrea a spus: „Întrebarea ar fi de ce. Toată lumea s-a întrebat: dar ce să aibă totuși cu Udrea? Nu era un pericol pentru alegerile de la Președinție, iar acum, așa cum spuneți, mă și retrag din fruntea partidului, nu țin să reprezint neapărat acum o poziție în politica românească. Eu cred că planul este acela de a avea puterea totală. Tot așa, ca să-l citez pe dl Ghiță, care mi-a spus la un moment dat din discuțiile cu dl Coldea: putere egală cu a șefului statului. Astăzi, dl Coldea a ajuns directorul SRI”.

Presiuni de SRI

Spre exemplu, ea susține că „Alina Bica mi-a spus că se fac presiuni din partea lui Coldea în două dosare, inclusiv al lui Ioan Niculae”.

“La DIICOT, Alina Bica la vremea aceea era doar consilierul procurorului şef DIICOT, care cred că era Codruţ Olaru. Rugămintea sau dorinţa lui Culiţă Tărâţă, Dumnezeu să-l ierte, era să-i spun lucrul acesta preşedintelui României. M-am dus la doamna Bica şi am intrebat-o dacă poate să fie adevărat ce mi-a spus domnul Culiţă Tărâtţă, Dumnezeu să-l ierte, ca să nu merg să spun un lucru măcar neverificat înainte. Doamna Bica mi-a spus că este adevărat, că se fac presiuni asupra ei în acest dosar pe care nu ştiu cum îl coordona sau ce făcea în calitate de consilier al procurorului general, şi că se mai fac presiuni – nu ştiu dacă atunci mi-a spus sau ulterior, dar mi-a spus şi asta – în dosarul lui Ioan Niculae”, a spus Udrea.

Ea a precizat că presiunile erau exercitate din partea lui Coldea, pentru a dispune anumite măsuri sau a lua anumite decizii.

Udrea a precizat că după ce a avut aceste date de la Alina Bica, i-a spus preşedintelui Traian Băsescu ceea ce-i transmisese Culiţă Tărâţă, dar că nu ştie ce a făcut mai departe şeful statului.

„SRI generează teamă celor cu secrete în dulap”

Ieri, Udrea a scris pe Facebook că a văzut „reacţiile şi poziţionările unor comentatori publici, dar şi a unor acoperiţi din presă” și vrea să facă 3 comentarii scurte.

În primul rând, ea susține că, ”de regulă, când apare un denunţ împotriva unui politician, acesta este fie constatat deja vinovat, fie se spune „corect, justiţia să cerceteze””, dar ”Când au apărut dezvăluiri despre Florian Coldea, unii m-au atacat pe mine şi au încercat să îl declare deja nevinovat, înainte de orice acţiune a justiţiei”.

”Putem acuza un parlamentar, un ministru, un Prim-Ministru sau chiar un Preşedinte fără probleme, dar când am acuzat un general de serviciu secret, s-a creat panică!”, comentează Udrea.

”Această reacţie arată teama pe care o generează SRI-ul celor cu secrete în dulap, politicieni, presă etc”, adaugă deputatul PMP – care s-a suspendat de la șefia partidului imediat după ce a fost pusă sub acuzare de DNA.

”Justiţia va fi cea care va dovedi dacă denunţul să va fi confirmat de dovezi. Eu am spus ce ştiu şi voi dezvolta afirmaţiile din denunţul penal în faţa anchetatorilor. Personal, mă aştept la absolut orice, înscenări, “dezvăluiri”, fotografii etc., pentru că acum vor dori şi mai mult să-mi închidă gura. Important este să fim conştienţi de pericolul uriaş al acestui moment: puterea totală în mâna unui om despre care nu se ştie mai nimic în spaţiul public, dar care deţine secretele tuturor”, concluzionează Udrea.

„Coldea cere timp până mă „rezolvă””

UPDATE: Astăzi, Elena Udrea a revenit cu două postare pe Facebook, după ce în presă a apărut informația că audierea în această săptămână a generalul Florian Coldea în Comisia parlamentară de control a SRI s-ar putea amâna, după ce acesta i-ar fi cerut lui Georgian Pop, preşedintele comisiei, să aștepte finalizarea anchetei interne declanșate la SRI.

Din Comisia Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI face parte nimeni altul decât Sebi Ghiță.

În ciuda faptului că Ghiță nu mai este membru PSD, nimeni din PSD – cu atât mai mult Tata Socrul premierului Ponta, Ilie Sârbu, liderul parlamentarilor PSD – neîndrăznind să ceară înlocuirea lui din comisie cu un alt membru al partidului.

Pop a declarat astăzi că a stabilit împreună cu conducerea interimară a SRI – deci cu Coldea -, ca în cadrul audierii ce trebuia să aibă loc la Comisia comună permanentă a Cemerei Deputaților și Senatului, ordinea de zi să fie suplimentată cu încă un punct, ce va cuprinde verificarea internă standard al SRI în cazul Udrea.

Georgian Pop a precizat că trebuie aşteptate rezultatele verificării interne standard, întrucât doar acest rezultat constituie răspunsul instituţional şi oficial al SRI, argumentând că, dacă ar face aceste audieri acum, comisia nu ar obţine decât răspunsul unui singur om.

„Coldea cere timp pentru a putea să-şi rezolve problemele interne apărute după dezvăluirile pe care le-am făcut. Practic, are nevoie de timp pentru a muşamaliza lucrurile.

Eventual, până mă “rezolvă” pe mine”, scrie Udrea în prima postare.

La SRI se verifică dacă acuzaţiile lansare de Elena Udrea sunt adevărate şi dacă Dorin Cocoş ar fi fost într-adevăr folosit de SRI pentru finanţarea televiziunii lui Sebi Ghiță, România TV.

Iată cea de-a doua postare a Elenei Udrea:

„Războiul cu şeful SRI, generalul Coldea, a ajuns la faza pe interceptări! “Pe surse” aflăm că Traian Băsescu ar fi fost înregistrat când vorbea cu mine.

Două lucruri am de comentat:

1) Cât de fraieră mă cred oamenii aceştia să îşi închipuie că nu ştiu că sunt ascultată???

2) Pot spune eu exact ce am vorbit cu Traian Băsescu, nu este nevoie să facă ei un efort de “redare” a discuţiei. Mai ales că s-ar putea să nu le iasă exact.

Presupun că urmează faza pe filmări şi, în continuarea celor de la Paris, faza pe fotografii!”

Adevăr sau provocare?

Vom urmări cursul anchetei DNA pentru a descifra cât adevăr este în spusele Elenei Udrea și dacă ieșirea ei reprezintă, de fapt, avertismentul că va spune tot ce știe, despre toți oamenii importanți din stat, pentru a se apăra într-o anchetă penală care pare abia la început.

Spălarea de bani se pedepsește cu până la 10 ani închisoare, așa cum a primit Voiculescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.