Ultima strigare pentru subventia la motorina

 

Producatorii agricoli si din sectorul zootehnic mai au la dispozitie doar cateva zile pentru depunerea cererilor necesare obtinerii subventiei la motorina in anul 2012, reaminteste Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Astfel, ultima “strigare” este la data de 31 decembrie 2011.

Cererea de acord prealabil pentru finantare prin rambursare se depune la centrele judetene ale APIA sau al municipiului Bucuresti, pe raza caruia se afla exploatatia pentru care se solicita ajutorul de statori unde a fost depusa cererea de plata pentru sprijinul pe suprafata.

Acordul prealabil pentru finantare prin rambursare se emite de catre centrul APIA judetean sau al municipiului Bucuresti, in termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii de acord prealabil pentru finantare prin rambursare. Ajutorul se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura.

De acest ajutor de stat beneficiaza producatorii agricoli din sectorul vegetal, zootehnic si/sau imbunatatiri care sunt inscrisi in evidentele APIA cu suprafetele de teren pe care le exploateaza sau in Registrul agricol, Registrul plantatiilor viticole sau in alte evidente funciare.

Totodata, producatorii trebuie sa fie inregistrati in Registrul national al exploatatiilor (RNE) al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor cu efectivele de animale, sau sa detina document de inregistrare/autorizare sanitara veterinara pentru pasari/familii de albine/viermi de matase.

Suprafata totala de teren exploatata trebuie sa fie de minim un hectar, iar suprafata parcelelor agricole sa fie de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

Potrivit APIA, producatorii care exploateaza terenuri sau cresc pasari, familii de albine ori viermi de matase pot solicita ajutorul de stat si pentru utilizarea instalatiilor de irigat actionate cu motoare termice.

APIA precizeaza ca beneficiarii nu trebuie sa fie in dificultate financiara in sensul liniilor directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor aflate in dificultate, respectiv persoane care constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciara sau lichidare.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.