Ultimul acord cu FMI

Actualul acord al României cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană expiră anul viitor şi este, cu siguranță, ultimul, a declarat astăzi, într-un interviu la Radio România Actualități, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget.

“După 2015 nu vom mai avea acord (de finanţare – n.r.). Acesta este, cu siguranță, ultimul acord cu FMI și Comisia Europeană. A fost un acord de 20 de miliarde în 2009. S-au și luat banii. Alt acord, de 5 miliarde, în 2011 – nu s-au luat banii și a fost preventiv. Alt acord, în 2013, de 4 miliarde – FMI și Comisia Europeană – iarăși nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigură o ancoră”, a precizat Voinea.

Boardul FMI a aprobat în 27 septembrie 2013 scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv, în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, pentru o perioadă de 2 ani, la care se adaugă alte 2 miliarde de euro de la Comisia Europeană.

În 5 martie 2014, președintele Traian Băsescu a anunțat, după ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştri ai Guvernului Ponta 3, că a aprobat Memorandumul pentru semnarea Scrisorii cu FMI, adoptat de Guvern în şedinţa de miercurea trecută fără acciza suplimentară la carburanţi şi „electoRATA”

În 5 noiembrie 2013, Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI, a precizat că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) la angajatori nu este cuprinsă în proiecţia bugetară pe 2014, deşi premierul Victor Ponta a declarat şi atunci, şi acum că această măsură va fi aplicată din al doilea semestru 2014.

Acesta este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu FMI după 1989, primul datând din 11 aprilie 1991. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.