Ultrasii “buni” si-au dat in petec

Protestul de joi seara de la Universitate parea sa se incheie pasnic, in ciuda exceptiei facute de jandarmi de a-i lasa pe demonstrantii veniti de la mitingul USL de la Arcul de Triumf sa ramana pe carosabil si sa blocheze, astfel, traficul rutier la Km 0. Cu circa 20 de minute inainte de ora 23.00 insa, cand mitingul era pe sfarsite si lumea se indrepta spre ultimul metrou, un grup de 100 de ultrasi – catalogati de Asociatia Suporterilor drept “cei buni” – au inceput sa scandeze “Nu plecam!” si, brusc, au smuls gardurile despartitoare de pe marginea bulevardului si si-au construit o baricada pe carosabil, in zona fantanii de la Arhitectura, cu care au inaintat spre jandarmi pana spre rondul de la Universitate. Acolo au atacat fortele de ordine cu aceste “arme”, dar si cu sticle si steaguri. Cand au gasit si pietre in peisaj, jandarmii au actionat in forta, urmarindu-i in acest inceput de gherila urbana si prinzand cam jumatate din ei.

Trebuie spus ca, in mod intamplator sau nu, in seara de joi nu au mai aparut asa de multi studenti, locul lor din spatiul de la Facultatea de Arhitectura fiind luat de circa 600 de suporteri ai echipelor de fotbal Steaua Bucuresti si Petrolul Ploiesti.

Intr-un comunicat transmis mass-media miercuri, asociatia-fantoma “Suporterii Romani” anunta ca reuneste fani ai mai multor echipe sportive din tara care vor participa joi, incepand cu ora 18.00, in mod organizat, la protestele din Piata Universitatii, delimitandu-se insa de orice “factor politic”. “Niciun exponent politic, sindical sau patronal nu a demonstrat pana acum ca are vointa de a asculta cu adevarat cerintele romanilor de rand. Va fi o demonstratie pasnica, lipsita de violente”, se preciza in comunicat. 

Nu toti ultrasii “buni” au rezistat sa fie pasnici pana la sfarsitul “reprizei”. Cea mai mare parte dintre ei a plecat in jurul orei 22.00, dar circa 100 au ramas in piata, refuzand sa plece. Cand au fost indemnati sa paraseasca piata, s-au revoltat, scandand “Nu plecam!”.

Au aliniat gardurile despartitoare de-a curmezisul bulevardului si le-au impins din zona fantanii pana spre rondul de la Universitate, provocandu-i vizibil pe jandarmi. Acestia insa nu au reactionat, initial incasand in cap steagurile si sticlele de plastic pe care tinerii violenti le aveau la indemana.

Daca in seara de duminica fortele de ordine au incasat pietre in cap, de data aceasta “armele” ultrasilor – verificati corporal inainte de a intra in piata – au fost mai greu de obtinut. Totusi, cativa au smuls cateva dale de macadam pe care le-au spart in bucati mai mici si au atacat cu ele.

In acel moment, jandarmii au actionat in forta, pulverizand gaze lacrimogene, impingandu-i pe cei care refuzau sa plece de pe carosabil si alergandu-i pe cei care au aruncat cu pietre.

Agresorii s-au refugiat in spatele Facultatii de Arhitectura, dar acolo ii asteptau alti jandarmi, care i-au prins in cursa. Alti ultrasi au incercat sa reediteze pe Magheru, spre Piata Romana, spectacolul violent de duminica, dar nu le-a mers.

In final, au fost prinsi si dusi la sectiile de politie 50 dintre ei. Mai multe cordoane de jandarmi au izolat B-dul Magheru pe mai multe cordoane, dar si B-dul I.C. Bratianu, spre Coltea. Astfel, ultrasii care au incercat sa se refugieze in santierul parcarii subterane de la Universitate, dinspre Palatul Sutu, au fost blocati.

In acest fel, incercarea liderilor de galerii de a demonstra ca exista si ultrasi “buni” s-a compromis.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.