Un miliard de lei încasaţi din taxa pe stâlp în prima tranşă

Guvernul a încasat 1 miliard de lei din taxa pe stâlp în condiţiile în care a publicat Normele metodologice în 23 mai iar prima tranşă a trebuit achitată în 25 mai (dar cum a căzut duminica, ultima zi de plată a fost 26 mai) iar firmele nu au prea avut timp să se dumirească ce şi cum. Termenul pentru cea de-a doua tranşă este 25 septembrie.

Dan Manolescu, secretarul de stat în MFP, a declarat că Guvernul a convenit cu FMI să treacă în buget o sumă mai mică din taxa pe construcţiile speciale deşi estimările de încasări erau mai mari.

El a precizat luni, la conferinţa “Cei mai mari jucători din economie” organizată de Ziarul Financiar, că MFP a înregistrat chiar în acea zi – la termenul scadent al primei tranşe -, din declaraţiile companilor care trebuie să plăteasca taxa pe constucţii speciale, suma de 1 miliard de lei, mai mult decât dublu faţă de estimările înscrise în bugetul pe acest an.

“Acel miliard de lei este suma declarată până acum, dar să vedem efectiv cât se plăteşte, pentru că mai avem de încasat o tranşă în septembrie”, a mai spus Manolescu.

Oficialul MFP a precizat că există discuţii pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii fiind afectate mai mult de această taxare, precum cel energetic, însă nu s-a luat o decizie finală.

Prezent la conferinţă, Adrian Borotea, membru in Directoratul companiei CEZ Romania, a criticat România pentru multele sale taxe şi impozite.

„Prea multe taxe si impozit si cresc prea des. Cam prea mult. Plătim în acest an între 70 şi 80 milioane de lei pentru impozitul pentru construcţii speciale”, a spus Borotea.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.