Un prim pas pentru MRU la sefia PDL: derogarea de vechime

Colegiului Director Naţional (CDN) al PDL a decis, duminica, derogarea de vechime pentru cei care doresc să candideze la funcţii de conducere în partid, inclusiv pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii. In acest fel, factiunea fidela lui Traian Basescu si care il sustine pe Mihai Razvan-Ungureanu – doamnele Sulfina, Roberta, Elena, Anca, dar si Monica Macovei, Cristian Preda, Emil Boc – a reusit sa impuna aceasta schimbare de regulament, iar gruparea pro-Blaga (Videanu, Berceanu, Stanisoara &Comp) au pierdut un prim meci. De altfel, Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) a fost convocat pentru marti, 19 iunie, cand i se va propune organizarea unei Convenţii Naţionale extraordinare pentru data de 30 iunie, cand va fi aleasa noua conducere a partidului.

“Am hotărât convocarea Consiliului Naţional de Coordonare pentru marţi, 19 iunie, la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. Am hotărât să propunem CNC organizarea Convenţiei Naţionale Extraordinare a PDL pentru 30 iunie 2012, care să aleagă preşedintele PDL şi celelalte persoane care vor compune conducerea PDL. Numărul de delegaţi pe care-l vom propune marţi să se aprobe va fi de 1.450”, a anuntat Emil Boc, preşedintele demisionar al PDL.

De organizarea alegerilor la sefia PDL se vor ocupa liderii care au castigat alegerile locale in judetele pe care le reprezinta. 

Cat priveste derogarea de vechime, aceasta a fost ceruta de Cristian Preda. Impreuna cu Monica Macovei, Teodor Paleologu si Sever Voinescu, el intentioneaza sa prezinte o motiune la Conventia extraordinara. Nu s-a decis care dintre cei patru va candida la sefia PDL. S-ar putea sa nu fie Macovei, ci Mihai-Razvan Ungureanu. “Vom chema alaturi de noi primari care au castigat, deputati, senatori, ne-am bucura sa facem o echipa si cu Vasile Blaga, coordonatorul de campanie la locale”, a declarat Preda la B1TV, dupa intrunire.

Lider la increderea romanilor, trantit de partid

Daca ne amintim, Ungureanu acumulase in aprilie o cota de incredere de 23%, in crestere cu trei procente intr-o luna, chiar inainte de trantirea guvernului de catre parlamentarii PDL traseisti – dar si de tradatorii care au asteptat ziua motiunii pentru a da lovitura de gratie – si sapat puternic din partid, atat din teritoriu, cat si de la centru.

Ascensiunea sa fulminanta, dupa un Emil Boc la baza toboganului, il facuse pe prim-ministrul Mihai-Razvan Ungureanu sa se situeze in topul increderii romanilor, potrivit CSOP, la egalitate cu presedintele PSD, Victor Ponta, care se zbatuse doi ani sa detina suprematia.

In februarie, 22% dintre romani aveau “multa si foarte multa incredere” in presedintele PSD, in timp ce premierul Ungureanu si Crin Antonescu beneficiau de increderea desavarsita a 20% dintre cei care au raspuns acestui sondaj. In numai doua luni, Ungureanu l-a ajuns pe Ponta.

Intr-un sondaj IRES, 62% dintre romani aveau o parere “buna si foarte buna” despre Mihai-Razvan Ungureanu si 61% considerau ca Traian Basescu a facut bine numindu-l premier. Doar 33% credeau ca aceasta miscare a fost o greseala, iar mai putini , 28%, erau convinsi ca MRU va scoate tara din criza.

Si in sondajul CSOP, si in cel al IRES, MRU se situa pe primul loc in topul increderii in politicieni, fiind cotat cu 32%, ca si Victor Ponta. In clasament urmau Crin Antonescu si Vasile Blaga, cu 29%, Dan Diaconescu cu 25%, Gigi Becali cu 24%, Traian Basescu cu 20% si C.V. Tudor cu 18%.

Blaga, urmarit de esecul localelor

Acest lucru nu a contat in partid. Parlamentarii PDL, cu sustinerea unor grei din partid, au dat cu MRU de pamant si, totodata, cu intreg partidul. L-au invins pe Basescu.

Acum, Blaga ar avea cele mai mari sanse la sefia PDL, dar trebuie sa se lupte cu esecul de la locale, pe care el le-a coordonat.

Baronii din teritoriu au pierdut lamentabil, astfel ca democrat-liberalii nu mai au decat 2 presedinti de Consiliu Judetean. La primarii, pierderile nu sunt atat de mari, dar in Bucuresti PDL nu mai exista.

In fata electoratului insa, PDL nu va avea de castigat cu Blaga, lucru confirmat deja la locale.

Intoarcerea la Basescu

Singura sansa a democrat-liberalilor sa-i convinga pe alegatori la parlamentare este un lider care sa nu fie identificat nici cu baronii din teritoriu, nici cu sforarii de la centru. Noul lider isi va desemna singur echipa, iar aceasta trebuie formata din oameni cu o moralitate probata, gen Monica Macovei, Cristian Preda.

Derogarea cu vechimea este un prim pas spre ascensiunea lui MRU. Intrebat de jurnalisti ce inseamna “ indiferent de vechime”, Emil Boc a precizat ca poate candida oricine, “din momentul inscrierii in partid”. MRU are la dispozitie doua zile.

Astfel, dupa o rebeliune de doua luni in care si-a frant gatul, PDL se intoarce la Traian Basescu sa i-l puna in ghips.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.