Ungaria aşteaptă la noapte cel mai ridicat nivel al Dunării. Viitura va ajunge joi în România

Dunărea a atins la primele ore ale zilei de duminică un nivel record de 8,83 metri la Budapesta, faţă de de 8,60 metri de la precedentele precipitaţii puternice din 2006. Digurile de protecţie ridicate pe cursul fluviului în Ungaria rezistă, însă cel mai înalt nivel în capitală este aşteptat pentru zorii zilei de luni, relatează AFP. Viitura de pe Dunăre va ajunge în regiunea Bulgariei şi României la 13-14 iunie, dar nu există pericolul de inundaţii în zonă, potrivit comisarului european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi gestionarea crizelor Kristalina Gheorghieva, transmite duminică The Sofia Globe.

Acum, autorităţile din Ungaria sunt în alertă maximă. “Vârful se apropie de centrul ţării, ne aşteaptă două zile extrem de importante”, a declarat duminică premierul Viktor Orban, la Esztergom (circa 50 de km nord-vest de Budapesta), unde şi-a petrecut noaptea. “Trebuie ca acum să ne adunăm toată forţa”, a mai spus el, adăugând că Parlamentul ar urma să aprobe, luni, prelungirea stării de urgenţă, potrivit MTI.

Sâmbătă după-amiază, aversele puternice au determinat o creştere a nivelului apelor de 30-50 cm în centrul zonei Buda timp de câteva ore, din cauza canalizărilor înfundate, însă apa a fost repede pompată în fluviu.

Voluntari şi personal anticatastrofă au lucrat 24 de ore din 24 în vestul şi nord-vestul ţării, unde toate recordurile privind nivelul apei au fost depăşite sâmbătă. Cu toate acestea, nivelul apei a început să scadă în vestul ţării.

Circa 1.000 de persoane au fost evacuate în întreaga ţară, ca măsură de precauţie. Trei sate, Pilismarot, Domos şi Kisorszi, sunt în continuare izolate şi sunt aprovizionate cu bărcile.

Cum scăderea nivelului apei va fi lentă, forţele de protecţie a digurilor vor părăsi abia joi judeţul Gyor-Moson-Sopron. Descreşterea Dunării la Budapesta ar urma să dureze 7-8 zile, malurile putând fi din nou practicabile abia când nivelul apei va reveni la 6,50 metri.

“Catastrofă naţională” în Germania

În Austria, Cehia, Slovacia şi Germania, inundaţiile au făcut ravagii. Cel puţin 19 persoane şi-au piedut viaţa în ultima săptămână, de când ploiele torenţiale au căzut neîncetat, iar apele râurilor s-au umflat, alimentând Dunărea.

Germania este, de departe, cea mai afectată. Preşedintele german Joachim Gauck urmează să se deplaseze duminică în oraşele inundate din Saxonia şi Saxonia Superioară şi să participe la o slujbă religioasă cu echipele de salvare şi localnici la Halle.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel pregăteşte o reuniune de criză cu liderii de landuri pentru a discuta repartizarea costurilor inundaţiilor, potrivit ediţiei cotidianului Leipziger Volkszeitung care va apărea luni. “Ne confruntăm cu o catastrofă naţională”, a declarat, citată de cotidianul amintit, Gerda Hasselfeldt, deputată CSU de Bavaria, o altă regiune puternic afectată de inundaţii.

Oraşul bavarez Passau a suferit de pe urma creşterii nivelului apelor pe Dunăre şi pe doi dintre afluenţii săi care se întâlnesc în acest oraş, la frontiera cu Austria.

Atenţia se concentrează pe oraşul Magdeburg (landul Saxonia Superioară), ale cărui împrejurimi sunt acoperite de apa murdară a fluviului Elba, venită din Cehia în urma importantelor precipitaţii de săptămâna trecută.

Nivelul fluviului la Magdeburg a atins duminică dimineaţă 7,45 m, cu mult peste nivelul normal de 2 m şi de asemenea superior nivelului de la ultimele inundaţii majore, din 2002, au precizat autorităţile locale.

Aproape 3.000 de locuitori au fost evacuaţi din cartierul Rothensee, unde sute de militari lucrează la întărirea unui dig care protejează o instalaţie electrică crucială pentru a preveni noi întreruperi de curent în oraş.

Alte cartiere au fost evacuate în apropiere de Barby, la confluenţa Elbei cu râul Saale. La câţiva km depărtare, o parte din cei 8.000 de locuitori din Aken şi-au părăsit domiciliul la bordul unor vehicule militare sau ambulanţe. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.