Ungaria extinde gardul la graniţa cu România – criza migranţilor

Guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care l-a construit la frontiera cu Serbia.

Ungaria se teme că migranţii vor schimba ruta de intrare în ţară.

”Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraționiste în direcția României”, a declarat astăzi ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, într-o conferință de presă.

Gardul de sârmă ghimpată, dublat de un zid metalic de 2 metri înălţime, va fi construit doar pe un segment din cei 415 km ai frontierei cu România, în prelungirea celor 175 de km de graniţă cu Serbia unde a fost deja amplasat un astfel de blocaj în faţa migranţilor.

Graniţa dintre Serbia şi Ungaria a fost sigilată la miezul nopţii trecute, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri prin care guvernul maghiar vrea să limiteze numărul migranților care intră în ţară.

Decizia a venit la numai o zi după ce Germania a reintrodus controalele la frontiera cu Austria. 

Cancelarul Angela Merkel şi-a schimbat radical poziţia: săptămâna trecută anunţa că Germania va primi în acest an 800.000 de solicitanţi de azil, însă după intrarea în ţară a primilor zeci de mii de migranţi, a dispus reintroducerea controalelor la graniţă chiar pentru un stat Schengen, Austria.

După închiderea completă a frontierei cu Serbia, unde la Punctul de Frontieră Roszke a fost montat ieri un gard dublat de un zid metalic, în completarea celui ridicat pe toată graniţa, nici cetăţenii maghiari, nici presa nu au voie să se apropie de zonă.

Cel puţin 700 de persoane se află pe zona de tranzit la vama dintre Ungaria şi Serbia. Imigranţii ameninţă că vor intra în greva foamei dacă nu vor fi primiţi. Câteva zeci de persoane au încercat luni noaptea să treacă ilegal frontiera, dar au fost imediat arestate pentru infracţiune şi duse deja în faţa judecătorilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.