Ungaria spune adio FMI. Fondul acceptă

Banca Naţională a Ungariei a cerut luni FMI, printr-o scrisoare adresată directorului general al Fondului, Christine Lagarde, să închidă biroul din Budapesta al instituţiei, considerând că nu mai este necesar, întrucât autorităţile ungare vor achita, cel mai probabil până la sfârşitul acestui an – înainte de scadenţa din martie 2014 – împrumutul de 20 de miliarde de euro luat în 2008 de la FMI, Banca Mondială şi Comisia europeană. Christine Lagarde a anunţat imediat că nu intenţionează să numească un înlocuitor al actualului reprezentant în Ungaria, iar autorităţile ungare au iniţiat procedura de închidere a biroului instituţiei financiare internaţionale la Budapesta.

“Directorul FMI, Christine Lagarde, a primit o scrisoare din partea guvernatorului Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, care informa privind intenţia guvernului de a iniţia închiderea biroului din Budapesta. Întrucât mandatul actualului reprezentant al FMI în Ungaria, Irina Ivaşenko, urmează să se încheie la sfârşitul lunii august, iar FMI este prezent în ţările membre la invitaţia autorităţilor din aceste ţări, FMI nu va căuta să o înlocuiască”, se arată într-un comunicat transmis de FMI.

Matolcsy este reprezentantul Ungariei în Consiliul Guvernatorilor FMI, din care fac parte toate statele membre.

Scrisoarea transmisă conducerii FMI a fost postată şi pe site-ul băncii Ungariei. Fondul intenţionează să continue cooperarea cu Ungaria în contextul consultărilor bilaterale perioadice, care au loc cu toate statele membre, se mai arată în comunicat.

Guvernul ungar a plătit în iunie cea mai recentă tranşă către FMI, de 310 milioane de euro, iar începând din august şi până în martie anul următor mai are de achitat 2,2 miliarde de euro, din care 1,85 miliarde de euro în acest an. În plus, banca naţională are obligaţii de plată de 730 milioane de euro până în vara anului următor, din care 360 de milioane de euro în acest an.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.