Universitatea din Bucuresti: Victor Ponta A PLAGIAT MASIV

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a decis, vineri, in unanimitate, ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Potrivit raportului Comisiei de Etica, “elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini” ale tezei de doctorat, teza care, potrivit comisiei, “incalca principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare”. Comisia a constatat “preluarea copy-paste, fara citare, a unor blocuri masive de text care ajung si la 8-10 pagini ca intindere”. Rectorul UB, universitate care i-a acordat lui Victor Ponta diploma de doctor, in 2003, poate sa-i retraga acestuia diploma, insa numai cu avizul Ministerului Educatiei.

“Cat din lucrare este plagiata? Cel putin o treime din teza este plagiata. S-a copiat in succesiune. 15 pagini – este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii. Pasajele sunt copiate in succesiunea lor din autorul din care s-a preluat, nu mai este nicio justificare aici. (…) Hotararea de plagiat a fost luata in unanimitate”, a declarat prof. dr. Marian Popescu, seful Comisiei de Etica.

“Sistemul universitar din Romania are autonomie. In mod normal, o universitate este datoare sa isi asigure normele si printr-o comisie de etica, dar nu numai, care sa o faca sa isi poata apara propriile valori. Cazul de fata este neplacut. Eu sper ca dl Victor Ponta sa poata repara ce se poate repara, exista exemple, eu il cred capabil – dar o teza de doctorat si normele sunt vechi. Se pot face sesizari, numai ca, la fel ca in juridic, sunt diverse niveluri de competenta.

Facultatile sunt datoare in primul rand sa rezolve chestiunile care tin de etica si abia apoi, daca nu se rezolva, sa ajunga la UB”, a adaugat seful comisiei.

Ponta ar putea sa-si refaca doctoratul

“Eu nu stiu si nu mi-as dori sa fiu in situatia domniei sale, dar sunt exemple. Sunt oameni care s-au apucat sa isi faca din nou doctoratul. Chestiunea asta tine de onoare, de integritate. Sunt convins ca dl Victor Ponta va trage singur concluziile care se impun in astfel de situatii. Eu ma astept sa nu mai avem astfel de situatii, dl Ponta e liber sa faca ce doreste, dar sunt convins ca va trage anumite concluzii”, a mai spus prof. dr. Marian Popescu.

La randul sau, rectorul Universitatii, prof. dr. Mircea Dumitru, aprecizat: “Intrebarile sunt de natura juridica acum, noi am facut o expertiza etica. Este ca in situatia in care unui spital i se aduc acuzatii de malpraxis, s-a ajuns intr-o situatie de criza. Ce se va intampla mai departe e o solutie care se va lua in limitele legislatiei din Romania”.

Retragerea diplomei trebuie avizata de Ministerul Educatiei

“Saptamana viitoare vom avea o sedinta a Consiliului de Administratie si o sedinta extraordinara a Senatului. Voi aduce la cunostinta colegilor mei toate aceste elemente de analiza. In urma consulatarii pe care o vom avea, vom lua o decizie care va fi in acord cu actuala legislatie. Este adevarat ca rectorul UB semneaza diploma, dar diploma este emisa numai dupa ce exista un ordin de ministru. Prin urmare rectorul nu poate sa retraga o diploma, decat daca se intrunesc si celelalte elemente. Pe scurt, numai dupa ce MECTS da aviz”, a aratat rectorul Dumitru.

Concluziile raportului Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti:

“Teza de doctorat “Curtea Penala Internationala” sustinuta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti de catre domnul Victor Ponta incalca principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare.

Teza de doctorat a autorului Victor PONTA, “Curtea Penala Internationala” are 432 de pagini numerotate. Textul propriu-zis, fara anexe, fara prefata semnata de profesorul coordonator Adrian Nastase si fara cuprins, are 297 de pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini.

Procedee si tipuri de plagiere in teza lui Victor Ponta

1. Preluarea copy-paste, fara citare, a unor blocuri masive de text care ajung si la 8-10 pagini ca intindere.

La nivelul celor patru lucrari-sursa ale plagiatului au fost identificate aproximativ 68 de blocuri de text care se regasesc in cuprinsul a 115 pagini din cele 303 cat contine teza de doctorat, fara anexe. Plagiatul identificat este concentrat in capitolele I (30 de blocuri de text preluate incorect) si III (37 de blocuri de text preluate incorect).

2. Ignorarea voita a bunelor practici din lucrarile-sursa pentru plagiat. Plagiatul masiv din teza de doctorat a lui Victor Ponta nu poate fi pus pe seama unei culturi specifice de redactare pentru perioada in care a fost elaborata teza sau pentru domeniul ei de referinta.

Argumentul esential in sustinerea acestei formulari este dat de faptul ca lucrarea-sursa pentru plagiat (in special cele semnate de Victor Duculescu – VD, Ion Diaconu – ID si Cretu Vasile – CV), din domeniul dreptului, lucreaza frecvent cu citari complete prin marcare de paragrafe si localizare precisa a textului citat. In fapt, teza de doctorat, evaluata sub aspectul integritatii academice, este construita prin antiteza cu lucrarile model folosite ca sursa pentru plagiere.

3. Eliminarea autorilor sursa-majora de plagiat din corpul lucrarii (VD, ID, CV, DD) prin contrast cu indicarea frecventa, in corpul lucrari, a unor autori precum Pella, Politis, Geamanu etc. care nu sunt sursa directa de plagiat.

4. Degradarea modurilor de citare corecta din lucrarile sursa: – blocuri de text care contineau citate in lucrarile originale sunt prezentate in teza numai prin marcarea cu ghilimele, fara a mai indica sursa. La sursa, in VD, citatul este dat asa cum trebuie, cu ghilimele, autor, an, pagina. In teza de doctorat nu mai raman decat ghilimelele si autorul. Restul specificarilor necesare sunt incorect ignorate.

La pg. 67 din VP apare singura nota de subsol cu o citare corecta, completa, referitoare la un text al prof. Grigore Geamanu din 1968. Rezulta clar ca autorul tezei era constient de modul in care trebuie facute corect citarile. Desi citarea este corecta, textul care o introduce, cu modul de citare cu tot, este plagiat din VD,de la pg. XI. Acesta este unul dintre textele care argumenteaza asupra caracterului intentionat al plagiat.

– Citate mari din discursurile unor figuri istorice precum Churchill sau Stalin sunt marcate prin ghilimele, dar lucrarea sau lucrarile din care sunt extrase nu apar in citare. La fel se procedeaza la pag. 16 cu un citat mare din filosoful Joseph de Maistre (marcare prin ghilimele dar nicio sursa specificata, nici la subsol, nici la referinte).

– In teza apar 9 note de subsol, prima cu numarul 1 (la pg 67) iar a doua cu numarul 15 la pg 79. Cum s-a trecut direct de la 1 direct la 15 nu rezulta. In serie urmeaza notele 6 si 7 (pg 164) si 8 (pg 230), din nou 9 (pg 280) si 10 si 11 la pg 289. De la 6 incolo sunt note explicative si nu bibliografice.

Indiferent de intentia pe care a avut-o autorul tezei de doctorat, procedeele mentionate la 2, 3 si 4 au functia de a estompa legatura dintre textul plagiat si locul acestuia in sursa. Sunt procedee de strergere-estompare a urmei”.

Universitatea din Bucuresti publica toate materialele realizate in analiza plagiatului, iar in anexa, lista paginilor cu texte copiate fara precizarea sursei.

UB s-a autosesizat

Decizia de plagiat a Comisiei de Etica a UB este anuntata la o zi dupa ce Consiliul National de Etica din cadrul ANCS a hotarat ca “titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta, a fost obtinut in concordanta cu legislatia în vigoare in 2003, iar calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine”.

Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat pe 22 iunie in cazul Victor Ponta si a solicitat intrunirea de urgenta a propriei Comisii de Etica, iar miercurea trecuta a anuntat ca va da “in cel mai scurt timp” un verdict.

A doua zi, ANCS – care ar fi vrut sa o taraganeze cu analiza plagiatului pana dupa referendum, a anuntat public ca “singura structura institutionala exclusiv competenta” pe cazul Ponta estee Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei, intrucat premierul este DEMNITAR.

In aceeasi zi, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat ca, daca se stabileste ca Victor Ponta a plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat a universitatii. Chiar si sub aceste amenintari, Universitatea din Bucuresti a anuntat oficial ca nu renunta la analizarea tezei de doctorat a prim-ministrului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.