Unul din adjunctii Politiei Capitalei a favorizat infractorul. Seful Politiei Romane si cel al DGPMB, audiati ca martori

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de comisarul sef de politie Gheorghe Dumitru, adjunct al sefului Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB), fata de medicul Serban Bradisteanu, de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, fata de ofiterul de politie judiciara Nicolae Costea, cel care a intervenit in cazul tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase, si fata de ofiterul de politie judiciara Marian Apostol. Toti  4 sunt acuzati de favorizarea infractorului in legatura directa cu fapte de coruptie, prevazuta de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000, informeaza un comunicat al DNA, remis la solicitarea mass-media. La DNA a fost, marti, un adevarat maraton al audierilor, fiind chemati ca martori seful Politiei Romane, chestorul Petre Toba, seful DGPMB (Politiei Capitalei, n. red.), chestorul Lucian Guran, precum si celalalt adjunct al sau, Nicolae Marinescu. Daca acesta din urma a plecat dupa cateva minute – deoarece saptamana trecuta se afla in concediu – ceilalti audiati ca martori au fost chemati dupa-amiaza, iar medicul Bradisteanu a plecat dupa 8 ore, fara sa faca declaratii.

“In rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori se arata ca exista date si indicii temeinice ca cele patru persoane invinuite, prin atitudinea lor, au ingreunat si au incercat sa zadarniceasca executarea pedepsei aplicate de Inalta Curte de Casatie si Justitie fostului prim-ministru Adrian Nastase”, precizeaza DNA.

La data de 26 iunie 2012, celor patru invinuiti li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, se mai arata in comunicatul DNA.

Tot marti, a fost chemat la DNA si medicul Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul Floreasca, care l-a operat pe fostul premier PSD.

Totodata, seful Politiei Romane, Petre Toba, a fost convocat pentru audiere la DNA in cazul neexecutarii mandatului de incarcerare a lui Adrian Nastase, si va trebui sa explice motivele pentru care politistii nu si-au continuat procedura de punere in executare a mandatului de incarcerare emis de instanta in cazul lui Adrian Nastase, condamnat la 2 ani de detentie.

De asemenea, au fost chemati la audieri seful DGPMB, Lucian Guran, si adjunctul sau, Nicolae Marinescu.

Este de asteptat sa fie audiat si ministrul de Interne, Ioan Rus, seful ierarhic al lui Petre Toba. Rus a recunoscut ca in seara de 20 iunie l-a sunat pe Adrian Nastase pentru a-l intreba cum vrea sa procedeze.

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, i-a cerut demisia de doua ori lui Ioan Rus, pe motiv ca a negociat cu condamnatul un tratament preferential pe care sa i-l aplice in momentul in care vor veni politistii sa-l ridice de acasa pentru a-l duce in arest. Totodata, ea a cerut institutiilor statului sa aplice legea in cazul Nastase.

Marti ne aflam in a 6-a zi de la emiterea mandatului de incarcerare, iar Nastase nu este in penitenciar, Politia orbecaind dupa aprobari.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.