UPDATE! Români, victime ale cutremurului devastator din Italia

cutremurul-din-italiaCutremurul devastator din Italia a curmat viața a 284 de oameni, între care și 8 români -, iar dintre cei 400 de răniți spitalizați 5 sunt români, circa 100 de oameni fiind în continuare dați dispăruți, potrivit celui mai recent bilanț al victimelor, prezentat vineri dimineața.

În Amatrice, de unde provin victimele, locuiesc circa 80 de români.

UPDATE 27 august: Zi de doliu național în Italia. Autoritățile italiene au scos dintre ruine 290 de morți. Din Amatrice au fost recuperate 230 de corpuri neînsufleţite, din Accumoli 11, iar din Arquato 49.

Circa 50 de italieni au fost înmormântați, la funeralii participând președintele și premierul Italiei.

UPDATE 27 august: MAE a confirmat că încă 2 cetățeni români au fost descoperiți fără viață printre ruinele cutremurului din Italia. Bilanțul românilor morți a ajuns la 10.

UPDATE 26 august: Numărul românilor care și-au pierdt viața a urcat la 8. Alți 19 sunt dați dispăruți, potrivit MAE.

UPDATE ora 13.40: Numărul românilor morți în urma seismului a ajuns la 5, informează MAE. Cei 5 români se aflau la muncă în Italia. În continuare, sunt 11 români dați dispăruți. În Italia se află 1,1 milioane de români, potrivit datelor oficiale, iar neoficial sunt circa 3 milioane.

Una dintre româncele ucise de seism era din localitatea Malu Mare, județul Dolj, avea 34 de ani și se stabilise în urmă cu 12 ani în amatrice. Aurelia Dăogaru era căsătorită cu un italian, care a murit împreună cu ea. Împreună aveau un băiat de 9 ani, care a supraviețuit, potrivit stiri.tvr.ro.

Peste 470 de replici într-o zi și jumătate 

Agenția de protecție civilă din Italia estimează că numărul victimelor va crește, deoarece seismul cu magnitudinea de 6,2 pe Richter, urmat de circa 470 de replici, s-a produs în timpul nopții iar oamenii se aflau în case.

În prezent, salvatorii caută printre ruinele hotelului “Roma” din Amatrice, care era plin în momentul seismului. Mulți turiști au sosit pentru un festival important ce urma să aibă loc duminică.

Mișcarea telurică a zguduit centrul Italiei miercuri, 24 august, în jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT), și s-a simțit până la Roma. Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, aflate între Roma și Perugia.

Aceste localități au fost distruse aproape complet – zonele istorice sunt o ruină, numai clădirile noi au rezistat dezastrului.

“Echipele mobile ale Ministerului român de Externe se află pe teren şi în permanentă legătură cu autorităţile italiene”, a declarat Ionuţ Vâlcu, purtătorul de cuvânt al MAE.

El a precizat că au fost mai multe sesizări privind situaţia unor cetăţeni români, unele fiind rezolvate şi că printre aceste persoane, în general persoane adulte, s-au aflat turişti sau români care locuiesc în Italia.

MAE anunță, într-un comunicat, că misiunea diplomatică la Roma va asigura întreaga asistență consulară necesară în cazul românului mort în urma cutremurului.

ITALY-QUAKE

Asistență consulară

Misiunea diplomatică română menține legătura permanentă cu autoritățile italiene competente și întreprinde demersuri pe toate canalele disponibile, inclusiv prin cele două echipe consulare mobile ale Ambasadei României la Roma și de la Consulatul General al României la Bologna, care se află la fața locului și acționează coordonat în vederea obținerii de informații cu privire la existența altor cetățeni români, afectați de seism.

MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia — (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna — (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.