UPDATE! Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut de DNA

bogdan-olteanuViceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a fost reținut azi-noapte de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), sub acuzația de trafic de influență, după ce a cerut și primit 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a-l numi pe apropiatul acestuia, jurnalistul Liviu Mihaiu, guvernatoral Deltei Dunării, unde omul de afaceri avea interese economice.

UPDATE: Magistrații de la ÎCCJ l-au plasat în arest la domiciliu pe Olteanu. Decizia nu este definitivă dar el va mai sta doar până la miezul nopții în arest preventiv, când îi expiră ordonanța de reținere. Numai dacă procurorii contestă decizia și instanța superioară le admite propunerea de a-l aresta preventiv Olteanu se va întoarce după gratii.

Banii au fost remiși de către omul de afaceri printr-un intermediar, la sediul unui partid politic, precizează DNA.

Șpaga a fost însoțită de “prijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță”.

“În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri (Vîntu, n.r.) suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane (Liviu Mihaiu – n.r.) pe postul de guvernator al Deltei Dunării”, potrivit ordonanței de reținere emisă de procurorii DNA.

“Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă (Mihaiu – n.r.) a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării (funcție pe care a deținut-o circa 5 luni – n.r.)”, se mai arată în document.

DNA precizează că “în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, astfel că este de așteptat ca președintele Senatului, călin Popescu Tăriceanu, să fie chemat la audieri, el fiind cel care l-a numit pe Mihaiu guvernator.

Până atunci, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, este prezentat astăzi magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.