UPDATE! USD este un PLAGIAT. BEC a respins înscrierea. Acordul cu UDMR, sub semnul întrebării

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, astăzi, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianţei electorale USD, formată din PSD, UNPR şi PC, pe motiv că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996, pentru Parlament. Concret, a mai existat o Uniune Social-Democrată (USD), înfiinţată în septembrie 1995 şi formată din PD-ul condus de Petre Roman şi din Partidul Social Democrat Român (PSDR) condus de Sergiu Cunescu, cei doi fiind copreşedinţi. Din USD a făcut parte şi Traian Băsescu, pe atunci membru al Partidului Democrat. Uniunea a rezistat până în 1999, când PSDR a ieșit din alianță.

UPDATE 5 martie: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins cele două contestaţii depuse de PSD şi PC referitoare la respingerea, de către BEC, a înscrierii USD ca alianţă electorală.

Ulterior, BEC a admis protocolul de constituire a “Alianței Electorale PSD – UNPR – PC”, prescurtat “PSD-UNPR-PC”.

Premierul Victor Ponta s-a arătat mirat la Antena 3: „USD este asemănător cu cine? (…) O să schimbăm (numele -n.r.), dar din păcate nu participă USL în alegeri. O să studiem şi o să ne conformăm deciziei”.

Președintele PC, Daniel Constantin, a declarat însă că atât conservatorii, cât și celelalte partide care au reprezentanți în BEC vor contesta mâine decizia BEC.

Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianţe electorale este stabilit însă pentru 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, aşa că liderii partidelor din USD trebuie să se grăbească.

Aşadar, nu confuzia cu USL – reclamată de PNL când a rupt alianţa – împiedică înregistrarea şmecherească, de către premierul Ponta, a USD, prin care s-ar fi câştigat mare parte din electoratul USL.

Cel mai probabil însă, PC va candida pe listele PSD.

Daniel Constantin susţine că nu a luat în calcul acest lucru. “Este prima dată când aud de aceste probleme și cred că ar trebui, totuși, să găsim o formulă de alianță. Dacă această formulă nu va trece, dar eu sunt convins că nu există motive întemeiate să nu treacă o eventuală contestație a noastră în care să aducem argumente”, a spus președintele PC.

Cât priveşte Acordul politic încheiat de USD cu UDMR, Constantin susţine că este în regulă, atât timp cât a fost semnat de cei trei președinți ai partidelor componente ale alianței, PSD, PC și UNPR.

Vom vedea însă ce valabilitate mai are, atât timp cât documentul are însemnele USD, uniune care, legal, a existat numai în perioada 1995-1999.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.