UPDATE! "Vacanţă bancară" în Grecia, înaintea falimentului

Premierul Alexis Tsipras a anunţat în această seară închiderea băncilor elene în următoarele 6 zile lucrătoare (până în 6 iulie) şi control asupra capitalului în Grecia, după ce panica i-a împins pe oameni să retragă sume importante de bani în ultimele două zile, informează Reuters.

La aflarea veştii, grecii care formau cozi imense la bancomate s-au mutat în stradă, la proteste. Au afişat pancarte cu „Nu există niciun viitor în UE pentru noi!” şi au ars bancnote de euro.

Consiliul de stabilitate financiară a recomandat ca bancomatele să fie închise mâine, iar de marţi să intre în vigoare restricţia de 60 de euro. 

Străinii ar putea retrage cât le permite banca emitentă a cardului, potrivit unor surse citate de Reuters şi preluate de The Guardian.

UPDATE: MAE le recomandă românilor care călătoresc în Grecia să aibă bani lichizi suficienţi.

Mai sunt doar două zile până când Grecia trebuie să plătească tranşa de 1,6 miliarde de euro către FMI, care a anunţat că nu o va păsui cu nici măcar o zi de la plata acestei datorii, condiţionând, în programul de asistenţă financiară, majorarea taxelor – şi stabilirea a două rate de TVA, una de 23% şi alta de 11%, eliminând excepţiile – şi reforma sistemului de pensii.

Pensiile seacă bugetul

În prezent, pensionarea anticipată se acordă în condiţii foarte avantajoase pentru 580 de profesii, printre care cea de coafeză la 50 de ani, deoarece lucrează cu cu substanţe chimice, sau de instrumentist, din cauza riscului de reflux gastric.

Sistemul din Grecia are însă şi o serie de categorii bizare de pensionari. Spre exemplu, fetele nemăritate primesc o pensie substanţială dacă tatăl lor a fost demnitar public sau gradat. Graţie acestei facilităţi, multe grecoaice au preferat să rămână nemăritate, ca să nu piardă o sursă bună de benit, scriu cei de la stiri.tvr.ro.

Este cel mai generos sistem din Europa, iar pensiile de 800 – 1.200 de euro pe lună sunt invidiate de orice angajat român al cărui salariu minim atinge circa 150 de euro pe lună.

FMI, de neclintit

Christine Lagarde, directorul general al FMI, a avertizat într-un interviu la BBC că instituţia nu va mai finanţa Grecia dacă autorităţile de la Atena nu vor plăti datoria scadentă pe 30 iunie.

FMI nu va ajuta nici băncile elene pentru necesarul imediat de lichidităţi, care va trebui acoperit de Banca Centrală Europeană şi Banca Greciei.

Tsipras “se întoarce la popor”

Iniţial, premierul Tsipras a surprins pe toată lumea anunţând că “se întoarce la popor” printr-un referendum privind propunerile făcute de creditorii internaţionali care “supun ţara unui şantaj”. Decizia a fost luată în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-o şedinţă extraordinară a Executivului.

Aseară, Legislativul reunit la rândul său într-o şedinţă extraordinară, a votat organizarea consultării publice. Numai că aceasta va avea loc abia pe 5 iulie, după ce Grecia va fi intrat în faliment.

Panica

Între timp lucrurile s-au precipitat, tensiunea publică atingând în numai o zi cote neaşteptate. După isteria retragerilor masive de numerar din bancomate, Tsipras a cerut UE o păsuire de o lună pentru programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Şeful executivului de la Atena a propus de data aceasta majorări de taxe pentru a putea finanța bugetul statului și imensul fond de pensii. Pe lângă dublarea TVA la hoteluri – până la 13% -, Executivul Tsipras promite taxarea în insulele protejate fiscal până acum.

Trebuie spus că Grecia se află în criză de 5 ani iar măsurile de austeritate au fost substanţiale: salariile au fost tăiate cu 38% iar pensiile, cu 50%. Cu toate acestea, fondul de pensii este colosal: 13 miliarde de euro pe an, adică peste 8% din PIB-ul de 150 de miliarde de euro al ţării. Iar aceasta în condiţiile în care veniturile din TVA nu depăşesc 15 miliarde de euro.

Criza din Grecia va afecta şi turismul, astfel că cine nu are cash riscă să aibă mari probleme. Grecia este principala destinaţie turistică a românilor.

Totodată, pot apărea greve ale transportatorilor.

Grecia a intrat în Uniunea Europeană în 1981, la scurt timp după Portugalia şi Spania, fiind unul dintre membrii fondatori ai Zonei Euro.

BNR: „Depozitele sunt garantate!”

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a anunţat că situaţia Greciei era un eveniment aşteptat şi au fost luate toate măsurile pentru a nu exista probleme, iar orice decizie din partea băncilor din Grecia nu vizează băncile din România. “Băncile s-au pregătit pentru acest eveniment, cumva aşteptat, pentru a putea fi preîntâmpinat, iar băncile din România ţin de legislaţia românească, fiind sub controlul Băncii Naţionale a României”, a explicat el.

„Depozitele sunt garantate. Pentru cei care au depozite de până la 100.000 euro, sunt garantate printr-o schemă clasică de garantare”, a precizat Suciu.

Al 6-lea investitor în România

Investiţiile greceşti în România, prin bănci şi companii, se cifrează la aproape 13,5 miliarde de euro. Subsidiarele celor 4 mari bănci elene, Eurobank, NBG, Alpha Bank şi Piraeus Bank, aveau în toamna anului trecut o expunere totală de 12 miliarde de euro, în scădere cu echivalentul a 2,5 miliarde de euro faţă de nivelul din 2011, potrivit datelor Autorităţii Bancare Europene.

Investitorii din Grecia au plasat în capitalul social al companiilor din România 1,74 miliarde euro, ceea ce reprezintă 4,5% din tot capitalul străin adus în afacerile locale, conform datelor Registrului Comerţului. După valoarea soldului capitalului social din companii, Grecia este al şaselea investitor din economia locală.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.