Vanzarea Cupru Min, cu cantec

Autoritatile romane vor relua licitatia pentru vanzarea companiei Cupru Min, dupa ce firma canadiana Roman Copper, castigatoarea licitatiei cu strigare, a refuzat sa accepte cele 3 clauze: publicarea imediata a contractului de privatizare, constituirea unui depozit colateral de 32,27 mil. euro pentru a garanta realizarea investitiilor de mediu si achitarea celor 200,7 mil. euro din oferta in termen de 30 de zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si a autorizatiei integrate de mediu – ambele fiind conditii suspensive in contract. De ce canadienii s-au razgandit, nimeni nu stie. Cert este ca ei invoca o “intelegere verbala” in care nu apareau aceste clauze, in timp ce ministrul Economiei sustine ca acestea erau cunoscute de cand s-a lansat licitatia. 

“Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea”, a anuntat Lucian Bode, ministrul Economiei, vineri noapte, la finalul negocierilor. Potrivit oficialului, contractul de privatizare trebuia incheiat pana vineri, 6 aprilie, ora 24.00.

Castigatorul licitatiei a fost anuntat marti, iar discutiile pentru incheierea contractului au inceput joi seara si au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, pana la expirarea termenului pentru semnarea tranzactiei.

Premierul Mihai Razvan a declarat ca “statul are clauze la care nu va renunta cu niciun chip” si spera ca negocierile pentru vanzarea Cupru Min sa se incheie “cu bine”, chiar vineri seara. Iata insa ca nu s-a intamplat asa.

Pe de alta parte, seful Guvernului catalogase, cu cateva zile in urma, drept un succes pretul obtinut la licitatie, triplu fata de cel de portire. Ungureanu a amintit ca “si un alt liberal” ca el a incercat de doua ori sa privatizeze compania.  El a explicat si de ce exploatarea nu s-a facut de catre statul roman si s-a apelat la privatizare: din cauza concentratiei foarte mici de cupru din steril, de doar 0,3%, exploatarea nu se poate face decat cu tehnologii ultramoderne. 

Evaluatorii au estimat la 63,7 mil. euro necesarul de investitii tehnologice, din care 61 mil. euro pana in 2015. Totodata, investitiile de mediu au fost evaluate la 32,2 mil. euro, din care 17 mil. in acest an, pentru extractia si prepararea minereurilor neferoase si rare.

La licitatia cu strigare au mai participat OZ Minerals Limited Australia si Dundee Holding BV Olanda. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.