Vicepreşedintele Rompetrol îl presează pe Ponta cu Memorandumul

“Ne bucură faptul că, în sfârşit, Guvernul român este dispus să îşi asume paşii necesari pentru aplicarea Memorandumului semnat cu grupul Rompetrol. Sperăm că acest anunţ va fi urmat la scurt timp şi de măsuri concrete pentru eliminarea stării de incertitudine apărută la sfârşitul anului 2013. Din punctul nostru de vedere, am luat toate măsurile pregătitoare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în Memorandum imediat ce Guvernul finalizează procesul de adoptare”, a declarat luni, într-un comunicat, vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zangulov.

Amintim că premierul Victor Ponta le-a trasat miniştrilor Economiei şi Justiţiei, în prima şedinţă din acest an a Executivului, din 7 ianuarie, sarcina să pregătească documentaţia pentru aprobare.

Este vorba despre preschimbarea în Hotărâre de Guvern a Legii privind aprobarea Memorandumului semnat în februarie anul trecut de Ponta cu oficialii Rompetrol, prin care acesta acceptă să nu mai primească datoria de aproape 600 de milioane de dolari pe care compania trebuia să o achite în septembrie 2010.

Ţeapa lui Patriciu

Amintim că Dinu Patriciu a primit Rompetrolul la privatizare fără să dea niciun ban şi urma să achite statului român circa 600 de milioane de dolari în 2010. Numai că în 2007 a vândut compania către KazMunaiGaz, cu 1,2 miliarde de dolari, care a acceptat şi datoria.

Dar la termenul scadent, kazahii au invocat criza economică mondială şi au propus să dea în tranşe banii, dar să rămână acţionari majoritari. Guvernul Boc s-a opus, dar nu a reuşit să rezolve diferendul. A urmat un proces intentat de Rompetrol statului român, dar Victor Ponta nu a aşteptat sentinţa definitivă, ci a făcut o înţelegere cu kazahii, la începutul anului trecut.

Apoi a încercat manevra de a trece Memorandumul prin Parlament, dar pentru că nu i-a reuşit, este silit să semneze acum actul normativ ce trebuie aprobat de Guvern. Nu îi convine deloc, dar presiunile sunt enorme.

Statul român primeşte doar 200 mil. de dolari din datoria de 600 mil., şi aceştia în schimbul a 27% din acţiuni

Statul român se va alege cu numai 200 de milioane de dolari, şi aceştia în schimbul unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, ce vor fi răscumpărate, practic, de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Amintim că, în 21 noiembrie 2013, Legea de aprobare a Memorandumului a fost declarată neconstituţională de CCR, for care nu s-a pronunţat pe prevederile înţelegerii dintre statul român şi compania kazahă, ci pe faptul că un contract comercial nu poate fi legiferat prin Parlament, ci asumat de Executiv. Mai pe româneşte, s-au dus vremurile când Guvernul Năstase se acoperea cu voul Legislativului pentru privatizarea Petrom, spre exemplu, pentru a fi exonerat de orice vină.

Victor Ponta a catalogat decizia CCR drept un semnal prost pentru investitori, arătând că se pot pierde şi 1.000 de locuri de muncă.

1 miliard de dolari, fond de investiţii pe hârtie

KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, promite să înfiinţeze un fond de 1 miliard de dolari, care va fi de fapt kazah-român, cu 80% şi, respectiv, 20% participare, pentru realizarea de investiţii în proiecte din domeniul energetic.

Vicepreşedintele Rompetrol promite marea cu sarea: “Am identificat şi realizat paşii pregătitori pentru proiecte cu o valoare de aproximativ 350 milioane de dolari, reprezentând o treime din valoarea fondului”, dacă Memorandumul va fi aprobat în Guvern.

Din cele 350 milioane de dolari, Rompetrol va utiliza 150 de milioane pentru costruirea unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia. Celelalte 200 milioane de dolari vor fi alocate extinderii reţelei de benzinării în România, care cuprinde în prezent 450 de unităţi.

Băsescu vrea asigurări

După ce a acuzat că Ponta se ascunde în spatele Parlamentului şi “vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 de milioane de dolari”, preşedintele Traian Băsescu a reclamat că înţelegerea scrisă dintre Rompetrol şi premier nu prevede nicio sancţiune în caz că banii promişi nu vor fi investiţi.

Vom vedea în curând dacă actul normativ ce va fi aprobat de Executiv va cuprinde vreun articol referitor la semnalul şefului statului – deşi premierul a declarat atunci, în replică: „Astea-s prostii!”. -, dar mai cu seamă vom afla dacă Memorandumul va fi aprobat prin Ordonanţă de urgenţă, aşa cum presează vicepreşedintele Rompetrol, pentru ca actul normativ să intre imediat în vigoare, sau prin Hotărâre de Guvern.

În ambele cazuri, este de aşteptat ca Traian Băsescu să nu tacă, chiar dacă o OUG îi va limita posibilitatea de atac, acest atribut aparţinându-i exclusiv Avocatului Poporului.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.