Victor Ponta si Vlad Filat au semnat o declaratie comuna pentru realizarea gazoductului Iasi-Ungheni

Premierul Victor Ponta si omologul sau din R. Moldova, Vlad Filat, au semnat o declaratie comuna pentru aprofundarea cooperarii bilaterale in domeniul securitatii energetice, inclusiv realizarea proiectului gazoductului Iasi -Ungheni. La sfarsitul lunii mai, Guvernul a aprobat o hotarare privind indicatorii tehnico-economici ai conductei de gaze, proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi (estimata de Ponta si Filat la sfarsitul lui 2013), o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din Romania, a declarat, in luna aprilie, Valeriu Lazar, viceprim-ministru si ministru al economiei din R. Moldova.

Conducta de interconectare Ungheni-Iasi va avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an. Constructia gazoductului este una dintre conditiile incluse intr-o conventie semnata in 1996 de Romania si Federatia Rusa, pentru suplimentarea cantitatilor de gaze rusesti livrate in Romania.

Anul trecut, aflat intr-o vizita in Romania, ministrul moldovean a declarat ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel, poate fi redusa dependenta de gazele rusesti, iar Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum AGRI sau Nabucco.

Gazoductul Ungheni-Iasi va fi construit cu o sustinere financiara din partea Uniunii Europene, in cadrul Programului de cooperare transfrontaliera Moldova-Romania. Conform prevederilor, in realizarea proiectului vor fi implicate companiile Transgaz (Romania) si Moldovagaz (Republica Moldova).

Constructia gazoductului reversibil a fost agreata si inclusa in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010 si in Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri al Romaniei, din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursa alternativa de livrare a gazelor naturale in sistemele de transport gaze ale ambelor tari.

Premierul Victor Ponta a efectuat, marti, o vizita de lucru in Republica Moldova, la invitatia omologului sau, Vlad Filat. Printre proiectele ce vor fi dezvoltate in comun se numara cele din domeniile rutier si feroviar, turism, comert  si investitii.

Ministrii Educatiei si Justitiei din Romania si omologii lor din Republica Moldova au semnat un protocol pentru anii de invatamant 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, prin care tinerii moldoveni vor beneficia annual de 5.000 de burse de studiu in Romania.

Totodata, “Planul de actiuni in domeniului justitiei intre Ministerul Justitiei al Romaniei si Ministerul Justitiei al Republicii Moldova pentru anii 2012- 2013” va asigura cadrul de cooperare in baza caruia vor fi realizate actiuni de sprijinire a procesului de reformare a justitiei, obiectiv important in contextul liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii din Republica Moldova.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.