Videanu ii pregateste lui Ponta o plangerea penala si niste sfaturi economice

Democrat-liberalul Adriean Videanu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca PDL va depune o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta, daca acesta nu va pune in aplicare in termen de 24 de ore decizia Curtii Constitutionale privind restituirea catre primarii a banilor blocati de Guvern. Pe de alta parte, pentru a-si dovedi buna-credinta, Videanu propune Guvernului, din partea PDL, o serie de masuri economice si invita toate partidele parlamentare la o dezbatere “pe tot ceea ce inseamna seturile de politici publice”.

“Guvernul Ponta se joaca cu legea. Primul-ministru a decis unilateral ca nu este obligatoriu sa respecte decizia Curtii Constitutionale si sa restituie banii catre primarii, in spiritul deciziei Curtii Constitutionale. Motiv pentru care il avertizam public pe domnul Ponta ca daca in 24 de ore nu va pune in aplicare decizia Curtii Constitutionale, PDL va face o plangere penala pentru abuz in functie. Vreau sa se stie ca legea este egala pentru toti cetatenii Romaniei, indiferent cine este intr-o pozitie oarecare, fie ea si de prim-ministru”, a avertizat Adriean Videanu.

Amintim ca Victor Ponta sustine ca decizia CCR nu ii impune restituirea banilor catre primarii, daca acestea nu au arierate sau cofinantari de proiecte europene.

Cat priveste masurile propuse de PDL Guvernului, democrat-liberalul spune ca sunt exact cele pe care Guvernul Ungureanu le-ar fi aplicat. “Printre masurile pe care ar trebui sa le ia imediat este aceea de a duce la indeplinire ceea ce PDL a propus, si anume reintregirea salariilor bugetarilor. Este o masura economica foarte buna, care stimuleaza cresterea consumului intern, dincolo de dimensiunea morala fata de bugetari care au dus greul acestei perioade de criza. PDL propune, de asemenea, reducerea contributiilor sociale concomitent cu cresterea salariului minim pe economie astfel incat sa nu fie afectate veniturile bugetului consolidat al tarii, ca o masura de eliminare a unui blocaj in economia reala. (…) Totodata, PDL propune, dincolo de demersul pe care l-a facut din 2009 pana-n 2012 de reducere a numarului de taxe, tarife si impozite de la 491 la 237, propune reducerea tuturor acelor taxe, tarife si impozite pentru care costul de administrare este mai mare decat beneficiul acestor taxe, tarife si impozite in bugetul consolidat “, a enumerat Videanu, asigurand ca “suntem pregatiti sa punem la dispozitia Guvernului, daca este interesat, aceasta analiza”.

Guvernul Ponta sa termine cu balbele si atacul nejustificat asupra cotei unice

El a mai spus ca, din punctul de vedere al PDL, este extrem de important sa se mentina stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri, prin mentinerea cotei unice de impozitare.

“Cerem Guvernului Ponta sa termine cu aceste balbe si cu atacul absolut nejustificat la adresa cotei unice. Daca doreste sa aiba venituri suplimentare in bugetul consolidat sa umble acolo unde trebuie sa umble, in economia subterana. Am inteles ca au un program de colectare a veniturilor la bugetul consolidat mai bun decat ceea ce s-a intamplat. Cerem ca acest lucru sa se faca public, in fiecare luna, ca sa vedem evolutia calitativa a acestui demers pe care Guvernul si l-a propus”, a precizat Videanu.

Fostul ministru al Economiei a conchis ca, “daca Guvernul Ponta nu intelege momentul extrem de dificil prin care Romania trece, riscam – si nu vreau sa fiu profetic in vorbele mele -, riscam sa intram din nou in recesiune”, a sustinut Videanu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.