Vine frigul! VREMEA până în 2 noiembrie

Astăzi este ultima zi din acestă vară târzie când ne-a bucurat de 20…24 de grade la orele amiezii, în mai toată ţara. De mâine se va instala toamna deplină, cu temperaturi chiar mai mici cu 10-14 grade decât normalul perioadei: vor fi 8…13 grade ziua şi -2…4 grade noaptea. Frigul va veni mai întâi în jumătatea de vest a ţării şi în nordul Moldovei, iar de joi se intalează şi în sud şi sud-est. Vor fi şi ploi, până sâmbătă-duminică. Săptămâna viitoare va aduce o încălzire uşoară, dar în unele zone tot va fi mai frig decât în mod obişnuit.

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat următoarea estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor până în 2 noiembrie, folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia:

În BANAT: După două zile cu 20…22 de grade la amiază şi în jur de 10 grade noptea, în intervalul 22 – 25 octombrie se va produce scăderea de temperatură amintită, care va fi semnificativă, sub mediile climatologice: maximele se vor situa între 8 şi 11 grade iar minimele se vor apropia de 0 grade, în 25 octombrie. După aceea, regimul termic se va apropia de normalul perioadei, maxime în medie de 13…14 grade şi minime de 3…5 grade.

În intervalul 21 – 24 octombrie va ploua temporar iar cantităţile de apă pot fi însemnate. Probabilitatea de ploi slabe va creşte după 28 octombrie.

În CRIŞANA: De mâine până în 25 octombrie maximele diurne vor fi sub 10 grade iar minimele vor tinde spre 0 grade. Săptămâna viitoare, temperaturile vor creşte spre normalul perioadei: medii ale maximelor vor fi de 12…13 grade, iar ale celor minime, de 3…4 grade.

Va ploua pe arii extinse în intervalul 21 – 23 octombrie, când se pot înregistra cantităţi însemnate. În restul intervalului sunt posibile ploi slabe cantitativ, cu o probabilitate mai ridicată în 28 octombrie şi la începutul lunii noiembrie.

În TRANSILVANIA: După 2 zile cu 18…19 grade ziua şi 8 grade noaptea, urmează un proces de răcire semnificativă, ce va aduce regimul termic sub cel normal: maxime care, în data de 24 octombrie, vor avea o medie de 5 grade, şi minime de -3 grade, în 25 şi 26 octombrie. După aceea se va încălzi treptat până la 11…12 grade ziua şi 1…2 grade noaptea, la începutul lui noiembrie.

În perioada 21-24 octombrie, ploile slabe şi moderate cantitativ se vor semnala pe arii extinse. Ulterior, probabilitatea de ploaie va fi mai redusă, exceptând ziua de 28 octombrie şi începutul lunii noiembrie când, local, sunt posibile ploi slabe.

În MARAMUREŞ: De la 17…18 grade ziua şi 9 grade noaptea, valorile termice vor coborî, începând de mâine, până spre 5…6 grade ziua şi în jur de -2…-1 grade noaptea, în 25 şi 26 octombrie. Pentru săptămâna viitoare este estimată o creştere uşoară a temperaturii, cu maxime de circa 11 grade şi minime de 2…3 grade.

Temporar va ploua în intervalul 20-23 octombrie, când se pot cumula cantităţi de apă însemnate. Probabilitatea de ploi va fi ridicată şi după 27 octombrie.

În MOLDOVA: După 3 zile cu temperaturi mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei, de 18…21 de grade ziua şi 6…9 grade noaptea, de joi se va răci accentuat, până la 4…6 grade ziua şi -2…0 grade noaptea, în perioada 24 – 26 octombrie. Săptămâna viitoare se va încălzi uşor, însă media maximelor nu va depăşi 10…11 grade iar a minimelor, 2…3 grade, caracterizând o vreme uşor mai rece decât normalul pentru sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie.

Aria ploilor se va extinde în intervalul 21 – 24 octombrie, când şi cantităţile de apă vor fi izolat însemnate. În 24 octombrie, precipitaţiile pot fi mixte în nordul regiunii. Ploi slabe cantitativ sunt posibile şi în 28, 29 octombrie, precum şi la începutul lunii noiembrie.

În DOBROGEA: Până mâine vor fi maxime de 22 de grade şi minime de 12 grade, cu 6 grade mai mult decât normalul perioadei, apoi se va răci sub limitele intervalului, media valorilor diurne nedepăşind 7…8 grade iar a celor nocturne, 0…2 grade. Creşterea de temperatură estimată după 27 octombrie va însemna 12…13 grade ziua şi în jur de 5 grade noaptea.

Ploi pe arii extinse, posibil însemnate cantitativ, se vor semnala în intervalul 23 – 25 octombrie şi în 28 octombrie.

În MUNTENIA: Vremea caldă va mai ţine şi mâine, cu temperaturi între 22 şi 24 de grade ziua şi între 7 şi 9 grade noaptea, dar de miercuri vor coborî sub normalul perioadei, la numai 9…11 grade ziua şi în jur de 0 grade noaptea. Din 27 octombrie, valorile termice vor creşte uşor, spre maxime de 12…13 grade şi minime de aproximativ 3…4 grade. Va ploua pe arii mai extinse şi însemnat cantitativ în zilele de 23 şi 24 octombrie.

Ploi sunt posibile şi în a doua parte a intervalului, probabilitatea fiind mai ridicată în 28 octombrie şi la începutul lunii noiembrie.

În OLTENIA: După două zile cu 20…22 de grade ziua şi 9 grade noaptea, de mâine se va răceşte cu mai mult de 10 grade iar până în 25 – 26 octombrie se va ajunge la numai 9 grade ziua şi 0…2 grade noaptea. Temperaturile vor urca uşor, cu circa 3 grade, la începutul săptămânii viitoare, până în jurul valorii de 13 grade, însă la începutul lunii noiembrie vor scădea la loc. Minimele termice din săptămâna viitoare vor fi de 3…4 grade.

În intervalul 22 – 24 octombrie va ploua temporar. Ploi slabe cantitativ sunt posibile la nivel local şi în 28 octombrie, în timp ce în restul intervalului probabilitatea va fi în general redusă.

LA MUNTE: După câteva zile de vreme mai caldă decât în mod obişnuit (12…14 grade ziua şi 4…6 grade noaptea), de mâine se va răci accentuat, astfel încât temperaturile diurne vor scădea spre 1…2 grade, iar cele nocturne vor fi negative, în jur de -5…-4 grade. Temperaturile vor marca o creştere uşoară abia din 26 octombrie, spre valori maxime de 4…6 grade şi minime de -2…-1 grade.

Ploi vor cădea pe arii extinse în intervalul 21 – 24 octombrie, când se vor transforma şi în lapoviţă şi ninsoare. Probabilitate de precipitaţii creşte din nou după 28 octombrie, când local vor fi ploi, iar în zona înaltă, şi ninsori.

Daţi click pe Prognoza până în 2 noiembrie, pentru a vizualiza temperaturile din fiecare noapte şi zi, în toate regiunile. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.