Viscolul provoaca pierderi de 100 mil. euro/zi in activitatea de import-export

Viscolul si ninsorile continua sa mentina intrerupt traficul rutier in jumatatea de sud a tarii, provocand in fiecare zi de blocaj pierderi de 100 de milioane de euro agentilor economici din activitatea de export-import. Administratia Nationala de Meteorologie a prelungit avertizarea meteo Cod Portocaliu de intensificari ale vantului, zapada spulberata si troienita, plus vizibilitate redusa, pana miercuri la ora 22.00. Apoi va fi Cod Galben de ger persistent pana duminica la ora 10.00, in toata tara. Circulatia a ramas inchisa inca de duminica pe A2 Bucuresti-Fetesti si pe 45 de drumuri nationale, iar de marti dimineata s-a interupt si pe A1 Bucuresti – Pitesti, pe Centura Capitalei si pe DN 5 Bucuresti-Giurgiu. Vamile din sudul tarii sunt blocate.

Toate drumurile din 7 judete (Galati, Braila, Ialomita, Vrancea, Buzau, Calarasi si Tulcea) sunt impracticabile de duminica dupa-amiaza. Circulatia se mentine restrictionata pe 14 drumuri pentru autovehiculele de transport marfa.

Punctele de trecere a frontierei din sudul tarii sunt inchise, iar coloanele de TIR-uri asteapta fara vreo speranta, de ambele parti ale granitei cu Bulgaria.

Blocajul traficului rutier, feroviar si naval afecteaza drastic activitatea de import-export. Fiecare zi de intarziere ii costa pe agentii economici aproximativ 100 de milioane de euro, intrucat nu isi pot onora comenzile de export. Cum trei sferturi din relatiile comerciale ale Romaniei sunt in Europa, iar continentul este maturat de viscol si ninsori, toata activitatea de transport marfuri este blocata. “Fiind vorba de caz de forta majora nu vom suporta penalizari, dar problema este crearea stocurilor la producator, ingreunarea reluarii productiei dupa aceasta perioada”, a precizat Mihai Ionescu, secretarului general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR).

Dupa viscol, ger extrem

Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat, marti, ca prelungeste atentionarea meteo de Cod Portocaliu pana miercuri seara, la ora 22.00, pentru cea mai mare parte a Munteniei si in sudul Moldovei. In aceasta perioada se vor produce intensificari sustinute ale vantului, ce vor depasi la rafala 70-80 km/h, zapada spulberata si troienita, iar vizibilitatea va scadea sub 50 m.

Codul Galben de ger persistent se prelungeste pana duminica dimineata la ora 10.00, pentru toata tara.

Nu porniti la drum!

Politia Rutiera ii sfatuieste pe soferi sa nu porneasca la drum. In cazul in care calatoria nu poate fi amanata, ei trebuie sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna si sa aiba lanturi antiderapante, lopata, saculet cu nisip, o rezerva de combustibil, precum si sistem de climatizare-dezaburire functional.

Daca traficul rutier se intrerupe din cauza zapezii, soferii sunt sfatuiti sa opreasca autovehiculele in afara partii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszapezire sa intervina.

Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contraventie si se sanctioneaza cu retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 60 de zile si cu amenda de la 6 la 8 puncte, respectiv de la 420 la 560 de lei.

Soferii sunt obligati sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara localitatilor cand carosabilul este acoperit cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.