VREMEA până în 20 octombrie

Vremea se încălzeşte treptat, iar din 11 octombrie vor fi temperaturi mai mari decât în mod normal pentru această perioadă a anului, atât ziua, cât şi noaptea. Nu va dura însă mai mult de două zile, astfel că din 13 octombrie valorile vor reveni la mediile normale. Ploi vor fi izolate, cu probabilitate mai mare în jurul datei de 10 octombrie, însă slabe cantitativ Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce până în 20 octombrie, în fiecare regiune a ţării. Au fost folosite produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În BANAT: În această săptămână vor fi 19…20 de grade ziua, valori normale pentru această perioadă, iar temperaturile nocturne vor creşte trept de la 4 grade la 11 grade, în medie, în jurul datei de 11 octombrie, când şi maximele diurne vor marca o creştere de 2…3 grade. , vremea devenind mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. Din 13 octombrie temperaturile vor spre valori medii de 14 grade ziua şi 5 grade noaptea.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 10 octombrie şi, din nou, după 14…15 octombrie.

În CRIŞANA: Vremea se va încălzi, astfel încât în 11 – 12 octombrie va deveni relativ caldă pentru această perioadă a anului, cu medii în jurul a 22 de grade ziua şi 10 grade noaptea. Apoi, temperaturile vor coborî la valori apropiate de cele normale climatologic, de 14 grade ziua şi 4…5 grade noaptea, până spre ultimele zile ale intervalului de prognoză.

După 15 octombrie va creşte probabilitatea de ploi, dar, pe arii restrânse, acestea se vor semnala şi în jurul datei de 10 octombrie.

În TRANSILVANIA: Până în 12 octombrie se va încălzi la 21 de grade ziua şi la 8..9 grade noaptea, apoi regimul termic va marca o scădere uşoară şi constantă, revenind la normal, respectiv 12 grade ziua şi 2 grade noaptea, până în 20 octombrie. Probabilitatea de precipitaţii va creşte după data de 14 octombrie, dar ploile vor fi slabe cantitativ şi pe arii destul de restrânse.

toamna, parc IOR 68-foto Jean-Mihai PALSU

În MARAMUREŞ: În primele zile, temperaturile maxime se vor menţine în jurul mediilor multianuale ale perioadei, de aproximativ 18…19 grade. Pe data de 11 octombrie valorile termice vor marca o creştere de 2…3 grade, vremea devenind uşor mai caldă decât în mod obişnuit, apoi vor scădea uşor şi treptat, spre 12 grade ziua şi 4 grade noaptea, în medie, spre sfârşitul intervalului de două săptămâni.

Ploi slabe cantitativ se vor semnala, trecător, după data de 10 octombrie.

În MOLDOVA: Vremea va continua să se încălzească în primele zile, atingând o valoare medie regională de 18 grade în jurul datei de 11 octombrie, după care se va răci uşor şi treptat, ajungând în jurul a 12 grade la sfârşitul intervalului de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, cu valori de cel mult 10 grade pe 12 octombrie, apoi în scădere, spre 4 grade în data de 20 octombrie.

Ploile vor fi de interes la nivel local, în jurul datei de 10 octombrie şi, din nou, după 15 octombrie, dar vor fi în general slabe cantitativ.

toamna, parc IOR 2-foto Jean-Mihai PALSU

În DOBROGEA: În intervalul 7…12 octombrie vremea se va încălzi, iar mediile termice vor creşte de la 15 la 20 de grade ziua, şi de la 5 la 13 grade noaptea. Începând din 13 octombrie va avea loc un proces de răcire uşoară şi treptată, astfel încât la sfârşitul intervalului de prognoză se vor înregistra valori maxime în jurul a 14 grade şi minime de 7…8 grade, normale pentru finalul celei de-a doua decade a lunii octombrie.

Probabilitatea pentru ploi slabe, pe arii restrânse, va fi mai mare pe 9-10 octombrie şi se va menţine foarte redusă în celelalte zile ale intervalului de prognoză.

În MUNTENIA: Vremea va continua să se încălzească până pe 11-12 octombrie, când se vor atinge medii de 22 de grade ale maximelor diurne şi de 11 grade ale minimielor nocturne, valori cu aproximativ 5 grade mai ridicate decât cele de la începutul intervalului de prognoză. Între 13 şi 20 octombrie, vremea se va răci uşor de la o zi la alta, iar în ultima zi se vor înregistra maxime de 14 grade şi minime de 5 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei.

Vor fi ploi slabe cantitativ şi restrânse ca arie, în jurul datei de 10 octombrie şi, din nou, după 16 octombrie.

În OLTENIA: În primele zile ale intervalului de prognoză regimul termic diurn se va menţine relativ constant, la valori de aproximativ 17…18 grade Celsius, iar pe 11-12 octombrie va marca o creştere de 2..3 grade. Temperaturile minime vor creşte uşor şi treptat, de la o medie regională de 3 grade în prima zi, până la 11 grade pe 12 octombrie. După această dată, mediile termice, atât diurne cât şi noctunre, vor marca o uşoară scădere de la o zi la alta, urmând a se înregistra valori de 14 grade şi, respectiv, 4 grade în ultima zi a perioadei de prognoză.

Ploi, în general slabe cantitativ, se vor semnala în jurul datei de 9 octombrie şi, din nou, trecător, după data de 12 octombrie.

toamna 8-foto-Jean-Mihai PALSU

LA MUNTE: În prima săptămână vor fi valori de 12…13 grade ziua, în timp ce temperaturile nocturne vor fi în creştere treptată, de la o medie de aproximativ 1 grad în prima zi, până la 6 grade în jurul datei de 12 octombrie, când vremea va fi relativ caldă pentru această perioadă a anului. După această dată, atât ziua, cât şi noaptea, mediile termice vor fi în scădere uşoară de la o zi la alta, iar în 20 octombrie se vor înregistra maxime de aproximativ 6 grade şi minime de 0 grade, în medie.

După data de 10 octombrie, trecător, vor fi precipitaţii slabe, pe arii restrânse. Vor predomina ploile, dar la altitudini de peste 1700 de metri, spre sfârşitul intervalului de prognoză, pot fi şi lapoviţe sau ninsori. (M.S.)

Imagini: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.