VREMEA până în 20 iulie. Ploi, vijelii şi 24 de grade în acest veekend

Vom avea în continuare o vară furtunoasă, chiar dacă suntem la jumătatea ei: fenomenele de instabilitate atmosferică – deja obişnuite din luna mai – vor continua cu un nou episod de ploi, furtuni şi scăderi ale temperaturilor de la 30…33 de grade Celsius la 24…26 de grade în acest weekend, primele semne făcându-se simţite încă de mâine. Din 14 iulie vremea se va ameliora, dar temperaturile nu vor mai depăşi 27…28 de grade săptămâna viitoare şi abia în 20 iulie vor atinge 30 de grade. Astfel de manifestări meteo au ajuns la o periodicitate clară: 4-5-6 zile de vreme bună, apoi mase de aer rece care perturbă calmul estival cu averse, ploi torenţiale, furtuni şi gridină. În iulie avem deja al doilea episod de averse şi vijelii.

Iată prognoza până în 20 iulie, realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM):

În Banat, de la 33 de grade ziua și 18 grade noaptea valorile termice vor ajunge în 10 iulie la 24…26 de grade ziua și 14 grade noaptea, ceea ce va caracteriza o vreme răcoroasă. Săptămâna viitoare vremea se va încălzi ușor și treptat, până la 20 iulie urmând să se ajungă la 30 de grade, în medie, în cursul după-amiezelor, și la aproximativ 17 grade pe parcursul nopților. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare până în 13 iulie, când temporar se vor înregistra și cantități de apă mai însemnate.

În Crișana, de la 32 de grade ziua și 17…18 grade noaptea, temperaturile vor scădea semnificativ la sfârșitul săptămânii, când vor fi 23…24 de grade ziua și 13…14 grade noaptea. A doua săptămână de prognoză va fi caracterizată de o încălzire ușoară și treptată a vremii, spre o medie de 30 de grade a maximelor termice și de 16 grade a temperaturilor minime. Averse, însoțite de descărcări electrice vor fi, în general, pe întreg parcursul intervalului de prognoză, însă cu o probabilitate mai mare de a se semnala pe arii extinse și a fi temporar mai importante cantitativ până în 17 iulie.

În Transilvania, de la aproximativ 29 de grade, temperaturile vor scădea cu circa 5 grade în 10 iulie și se vor menține la 23…24 de grade până la sfârșitul săptămânii, ceea ce va caracteriza o vreme răcoroasă. Pe parcursul săptămânii viitoare, valorile diurne vor crește ușor, de la o zi la alta, ajungând, în medie, spre 27…28 de grade în jurul datei de 20 iulie. Cele mai calde nopți, de 15 grade, vor fi până în weekend şi după aceea, însă în intervalul 11-15 iulie media se va situa în jurul valorii de 12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar în perioada 9-16 iulie acestea vor fi pe arii mai extinse și temporar mai însemnate cantitativ.

În Maramureș, temperaturile vor scădea din 10 iulie, de la 30…31 de grade la medii de 23 de grade până la sfârșitul săptămânii, mai coborâte decât ar fi normal pentru această perioadă a anului. O încălzire ușoară și treptată a vremii se va resimți începând de săptămâna viitoare, spre sfârșitul acesteia media maximelor diurne urmând a fi de 28 de grade. Minimele termice vor coborî şi ele de la 15…17 grade la 13…15 grade, în perioada 11-20 iulie. Vor fi averse aproape în fiecare zi, dar mai ales până în 17 iulie, când vor fi intervale cu o probabilitate mai mare de a se înregistra cantități importante de apă.

În Moldova, de la medii de 29…30 de grade temperaturile vor scădea spre aproximativ 24 de grade în ultimele două zile ale săptămânii. Noaptea, temperaturile vor scădea de la 16…17 grade spre 14 grade, în medie, în jurul datei de 13-14 iulie. Apoi, până la sfârșitul intervalului de prognoză, vremea se va încălzi, ușor și treptat, astfel că mediile maximelor vor atinge 29 de grade, iar cea a minimelor, 16 grade. Probabilitatea pentru averse, temporar, posibil, mai însemnate cantitativ, va fi mai mare în intervalul 9 – 13 iulie și din nou în jurul datei de 15 iulie. În rest, doar izolat vor fi ploi slabe de scurtă durată.

În Dobrogea, valorile termice diurne și cele nocturne vor avea o evoluție similară: vor scădea ușor și treptat în prima săptămână, pentru ca în cea de-a doua să crească de la o zi la alta. În medie, maximele termice vor oscila între 29 și 26 de grade, iar cele minime, între 19 și 17 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice, va fi mai mare în intervalul 10-13 iulie și, din nou, în jurul datei de 15 iulie. În rest, doar izolat și trecător va ploua slab.

În Muntenia, maximele de 30-31 de grade înregistrate până astăzi vor scădea spre 26 de grade, în ultimele două zile ale săptămânii. Începând din 14 iulie și până în 20 iulie vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta, până la limitele normale pentru data calendaristică, respectiv aproximativ 30 de grade, în medie la scara întregii regiuni. Valorile termice nocturne vor varia ușor, de la medii de 17-18 grade în nopțile cele mai calde de la începutul intervalului, până la 15-16 grade în rest. Averse temporare, posibil mai însemnate cantitativ, vor apărea în perioada 9-16 iulie. În rest, doar pe spații restrânse vor fi ploi slabe, de scurtă durată.

În Oltenia, vremea călduroasă cu valori medii de 30-31 de grade va lua o pauză la sfârșitul săptămânii, când nu se vor mai depăși 25-26 de grade. Începând cu 14 iulie se va încălzi ușor și treptat, temperaturile devenind normale pentru data din calendar, respectiv 28…30 de grade, în 20 iulie. Noaptea vor fi 18 grade până în acest weekend, când temperaturile vor scădea la 15 grade, apoi vor reveni, de săptămâna viitoare, la aceleaşi valoare. Probabilitatea pentru averse, temporar mai însemnate cantitativ, va fi mai mare până în 13 iulie și, din nou, în jurul datei de 15 iulie. În rest, doar pe spații restrânse vor fi ploi slabe, de scurtă durată.

La munte, de la 21 de grade temperaturile vor scădea la 15 grade în perioada 10 – 14 iulie. Săptămâna viitoare valorile termice diurne vor crește ușor și treptat și vor reveni 20-21 de grade până în 20 iulie. Noaptea vor fi aproximativ 12 grade, cu excepţia perioadei de 11-14 iulie, când vor fi în jur de 8 grade Celsius. Temporar, se vor semnala averse în fiecare zi, dar mai ales în perioada 9-15 iunie, când vor fi intervale cu o probabilitate mai mare de a se înregistra cantități importante de apă, pe spații mai extinse.

Daţi click pe Prognoza până în 20 iulie, pentru a vizualiza temperaturile zilnice în fiecare regiune a ţării. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.