UPDATE 3! Ziarişti ucişi cu Kalaşnikovul, la Paris. 12 morţi şi 20 de răniţi

Sediul ziarului satiric „Charlie Hebdo” din Paris, o “Academia Caţavencu” franceză, a fost ieri ţinta unui atac terorist în urma căruia 12 persoane – 10 jurnalişti şi doi poliţişti – au fost ucise cu mitraliere Kalaşnikov, de fundamentalişti islamişti, alte 20 fiind rănite.

UPDATE 9 ianuarie, ora 18.20: Poliţia franceză anunţă, după 56 de ore de la primul atentat, că teroriştii au fost anihilaţi.

UPDATE 9 ianuarie, ora 16.00: Turnură incredibilă în Franţa după atacul terorist: acelaşi atacator de ieri, care a ucis o poliţistă, a luat 6 ostatici într-un magazin evreiesc şi a ucis 2 dintre ei.

UPDATE ora 13.00: Încă un atac armat a avut loc astăzi, o poliţistă fiind ucisă. Autorul a fost dat în urmărire.

Pe de altă parte, mai multe atacuri antimusulmane au avut loc astăzi, la moschee din oraşe franceze, fără a fi înregistrate victime.

Autorii atacului de ieri nu au fost încă prinşi.

În Franţa este zi de doliu.

Doi atacatori, îmbrăcaţi în negru, purtând cagule şi înarmaţi inclusiv un lansator de rachete, au venit cu o maşină Citroen până în faţa clădirii publicaţiei din strada Nicolas-Appert, au pătruns în sediu, au împuşcat persoana de ordine aflată la recepţie, au urcat la etajul 2 şi i-au executat pe toţi jurnaliştii şi caricaturiştii prezenţi la şedinţa de sumar, inclusiv o gardă de corp, în jurul orei locale 11.30.

Teroriştii au strigat „Allah u Akbar” (Allah este mare) şi „Profetul a fost răzbunat”, au ieşit în fugă din sediul publicaţiei, au urcat în maşina lăsată pe stradă cu uşile deschise şi au părăsit locul atentatului – dar nu în trombă, aşa cum vedem în filme. Camerele de luat vederi instalate pe străzile unde maşina a mers arată că atacatorii au mai tras cu mitralierele în două echipaje de poliţie, pe străzi diferite, fără însă a răni pe nimeni.

Pe bulevardul Richard-Lenoir însă, ei au rănit un polițist, care a căzut la pământ. Teroriștii au ieşit din mașină, s-au apropiat de el iar unul dintre ei i-a strigat: “Ai vrut să mă omori!”. Polițistul a ridicat mâna, spunând: “Nu, e în regulă, șefule”. A fost executat cu un glonț în cap.

Puțin mai departe, atacatorii au lovit un autoturism iar șoferița a fost rănită, în impactul cu un zid. Ei au abandonat apoi vehiculul în care se aflau – avariat şi el -, în apropierea parcului Buttes-Chaumont, au oprit o altă maşină, un Renault Clio, pe care au confiscat-o de la un şofer ce tocmai ieşea din ea, şi au fugit către partea de nord a Parisului, unde li s-a pierdut urma.

Atacul a fost comis după ce ziarul satiric a sfidat extremismul religios, publicând caricaturi ironice la adresa profetului Mahomed şi a liderului grupării Statul Islamic, Al Baghdadi. Prima caricatură, publicată în urmă cu mai mulţi ani, reprezentând un tun în loc de turban.

În timp, redacţia a primit sute de scrisori de ameninţare, a fost atacată cu sticle incendiare, iar directorul ei, Charb, se afla sub protecția poliției încă din anul 2011. Jurnaliştii şi caricaturiştii revistei nu s-au lăsat însă intimidaţi.

Este cel mai grav atentat terorist din Franţa din ultimele decenii. Redacția “Charlie Hebdo” a fost decimată. Pe lângă Charb, printre cei uciși se numără alți caricaturiștii renumiți în Franța, precum Cabu, Tignous și Wolinski. O singură persoană din sala de şedinţe a revistei scăpat, pentru că a reușit să se ascundă sub masă.

Peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine au pornit în căutarea teroriştilor. În cursul nopții, unul dintre cei 3 suspecți – cel care a condus maşina, Hamyd Mourad, de 18 ani – s-a predat poliției. Ceilalți doi, căutați activ în prezent, sunt frații Chérif și Said Kouachi, în vârstă de 32 și 34 de ani. Poliția le-a publicat fotografiile și avertizează că sunt înarmați și periculoși. Totodată, forţele de ordine au reţinut până astăzi 7 persoane din anturajul atacatorilor. (M.S.)

Imagine cu atacatorii. Sursa: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.