Zona Metropolitana Baia Mare, nu doar pe hartie

Primaria municipiului Baia Mare si 18 comune limitrofe au format Asociatia Metropolitana Baia Mare (AMBM),  in perspectiva atragerii de fonduri europene necesare dezvoltarii infrastructurii, dar si ca un posibil centru regional in situatia care Executivul trece la o noua forma administrativ-teritoriala a tarii.

Din Zona Metropolitana Baia Mare, ce insumeaza peste 200.000 de locuitori (din care 14.000 sunt din Baia Mare), fac parte localitatile: Baia Mare, Baia Sprie, Seini, Tautii Magheraus, Cavnic, Coas, Somcuta Mare, Copalnic-Manastur, Dumbravita, Grosi, Miresu Mare, Cernesti, Cicarlau, Remetea Chioarului, Recea, Sacalaseni, Satulung si Valea Chioarului. In cinci dintre aceste localitati se deruleaza investitii in baze de productie ale unor investitori romani si straini.

Primarul Catalin Chereches, ales presedinte al AMBM, apreciaza ca zona cu toate comunele inglobate, cat si infrastructura rutiera, feroviara, aeriana si modulele de afaceri dezvoltate in jurul unor localitati, plus altele pe cale de a fi puse in functiune vor avea un atu important intr-o viitoare organizare administrativ-teritoriala. “Imi doresc ca municipiul Baia Mare sa ajunga o capitala de regiune care sa aiba in componenta judetele Maramures, Satu Mare si Salaj, iar capitala administrativa sa fie Baia Mare”, a spus Chereches.

Adunarea Generala a Zonei Metropolitane Baia Mare a ales ca vicepresedinti primarii din localitatile Baia Sprie, Seini, Copalnic-Manastur si Recea. Mandatul lor va fi pe o perioada de un an, dupa care vor fi organizate noi alegeri.

Insa toti edilii de oras si comune din structura asociativa isi spun sperante intr-o actiune conjugata a atragerii de fonduri europene.

Reamintim ca Executivul a infiintat, prin OG 21/2011, Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti, ce se doreste un model pentru viitoarele structuri asociative din tara in acest domeniu. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.