10 arestari in Dosarul Cetateniei

Magistratii Tribunalului Municipiului Bucuresti (TMB) au emis, vineri dimineata, mandate de arestare preventiva de 29 de zile pe numele a 10 persoane puse sub acuzare in dosarul acordarii cetateniei romane unor persoane din Republica Moldova. Cei arestati sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de dare-luare de mita, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite, precum si transmiterea de informatii nedestinate publicitatii. In acest dosar sunt cercetate 36 de persoane, dintre care 21 de functionari ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie si Serviciului de Stare Civila Sector 1 Bucuresti.

Valentin Selaru, seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a declarat ca ancheta a fost demarata la jumatatea anului 2011, ca urmare a unei sesizari formulate de Serviciul Roman de Informatii. In urma investigatiilor, s-a ajuns la concluzia ca exista mai multe persoane cu dubla cetatenie, romana si moldoveana, care, in schimbul unor sume de bani, intermediaza redobandirea cetateniei romane pentru persoane din Republica Moldova.

Din primele date ale anchetei rezulta ca, in scopul eludarii dispozitiilor legale, persoane intermediare romane si din Republica Moldova, contra unor sume de bani cuprinse intre 500 si 1.000 euro sau alte “atentii”, au dezvoltat o metoda pentru acordarea cetateniei si obtinerea pasaportului romanesc si a vizei de sedere in Romania (in special in municipiul Bucuresti) pentru diversi cetateni ai Republicii Moldova.

Procurorii au efectuat, miercuri si joi, 32 de perchezitii domiciliare, fiind ridicate importante sume de bani si documente: formulare tipizate in alb si agende care cuprind evidenta persoanelor “tratate” de intermediari.

De ancheta se ocupa patru procurori din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica, unul dintre ei aflandu-se in Republica Moldova, unde sunt audiati zeci de martori. (M.S.) 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.