100 de condamnaţi definitiv pentru corupţie, în octombrie

În luna octombrie au rămas definitive 32 hotărâri judecătoreşti în dosare de corupţie instrumentate de DNA, sentinţe prin care au fost condamnaţi 100 de inculpaţi la pedepse cuprinse între 5 ani de închisoare cu executare şi 6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată, informează Direcţia Generală Anticorupţie.

„Vedete” sunt:

Detalii se regăsesc la www.pna.ro , secţiunea „Comunicate – hotărâri definitive de condamnare”.

În cursul lunilor august – septembrie 2012, în dosare de corupţie instrumentate de DNA au rămas definitive 20 hotărâri judecătoreşti prin care au fost condamnaţi 33 de inculpaţi, dintre care: un director de administraţie financiară, un director APIA, un şef de autoritate rutieră, 2 avocaţi, un ofiţer de poliţie, un ofiţer de jandarmi, doi comisari de protecţia consumatorilor, 2 comisari de gardă financiară, un controlor vamal, un inspector de finanţe publice, un referent APIA, 12 administratori de societăţi comerciale, etc. la pedepse cuprinse între 11 ani închisoare şi 1 an închisoare cu suspendare. Facem precizarea că luna august a coincis cu perioada de vacanţă judecătorească.

În conformitate cu HG nr. 1.346/31.10.2007 privind aprobarea Planului de acţiune pentru îndeplinirea condiţionalităţilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a progresului realizat de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, modificată prin HG 79/5-02.2010, DNA informează opinia publică asupra deciziilor definitive pronunţate în dosarele de competenţa sa prin publicarea acestora pe pagina de Internet a instituţiei.

Având în vedere că, în multe cazuri, între pronunţarea deciziilor, motivarea acestora şi transmiterea acestor decizii de către instanţele de judecată, în format electronic, se înregistrează o anumită diferenţă de timp, DNA a decis publicarea unor informări cu privire la soluţiile de condamnare definitive, la momentul pronunţării acestora, sub formă de comunicate de presă.

În acest fel, DNA răspunde unei cerinţe menţionate în Planul de acţiune şi anume aceleia de informare a opiniei publice asupra întregului proces penal în cazuri de mare corupţie, inclusiv asupra finalităţii dosarelor trimise spre judecare. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.